Nyíregyháza

2020.10.16. 10:57

Bebizonyította: otthon van a történelemben

Az országos döntőben tizenkilenc diák mérte össze a tudását.

Boda Kristóf és felkészítő tanára, Bárdosi Éva

Fotó: iskola

Tizedik lett a 2019–2020-as Savaria Országos Történelem Versenyen Boda Kristóf, a nyíregyházi Kölcsey-gimnázium 10. c osztályos tanulója. Élményeit lapunkkal is megosztotta.

Nehéz témát kapott

Boda Kristóf és felkészítő tanára, Bárdosi Éva | Fotó: iskola

„A megmérettetés szóbeli fordulóját a koronavírus-járvány miatt szeptember 12-én online, a Google Meet alkalmazás segítségével rendezték meg. Ez felkészítő tanárom, Bárdosi Éva és számomra is nagy újdonság volt. A tanárnő számos diákot készített már fel különböző versenyekre, és velem is időt, energiát nem sajnálva foglalkozott. Az országos döntőn 19 kilencedik évfolyamos diák vett részt. A bizottság tagjai Száray Miklós, az iskolai történelemtankönyvek szerzője és dr. Érsek Attila voltak. Érdekesnek találtam, hogy a fedlapon olvasható név megelevenedett előttem, és személyesen beszélhettem azzal a szerzővel, akinek a tankönyve nagy hatással van rám.

A verseny kezdetekor kiosztották a feladatokat, mindenki kapott egy esszéfel­adatot és három másik kérdést abból a szakirodalomból, amelyet el kellett olvasnunk. Az én kérdésem nagyon izgalmasan hangzott: hogyan hatott a XI–XIII. századi nyugat-európai technika fejlődése az emberek munkatevékenységére? A nehéz téma ellenére helytálltam, és pontjaim alapján, melyet a megyei fordulón és az országos döntőn szereztem, a 10. helyezést sikerült elérnem. Szeretném megköszönni felkészítő tanárnőm munkáját, aki megmutatta nekem, milyen érdekes és izgalmas a történelem, ­bevezetett a kutatásmódszertanba, és motivált ennek a szép eredménynek az elérésére. Természetesen a jövőben is be fogok kapcsolódni ebbe a versenybe.”

Boda Kristóf,

a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 10. c osztályos, humán tagozatos tanulója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában