Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.12. 11:30

Hamarosan „berobban” a gombaszezon

Az okostelefonokra letölthető applikáció is segíti a gombászokat.

Dudás Roland szakszerűen megvizsgálja a gombákat a Búza téri piaccsarnokban

Fotó: Dodó Ferenc

Esős, csapadékos időt jósolnak október közepére. Az őszi meleg és a nedves klíma kifejezetten jót tesz a gombáknak. Ezekben a napokban egyre nagyobb számban fordulnak elő az erdőkben és a réteken az élővilág egy önálló szegmensét alkotó fajok. A növényekkel ellentétben, az állatokhoz hasonlóan a szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik.

Mérgezéses tünetek

Vigyázni kell velük, mert aki nem ismeri, nem vizsgáltatja be, pórul járhat: már a kis mennyiségű mérges gomba elfogyasztása is elég ahhoz, hogy perceken belül mérgezéses tünetek alakuljanak ki valakiben, és az kivétel nélkül minden esetben orvosi kezelést igényel. A tünetek különbözőek: jelentkezhetnek másfél óra múlva, ám akár egy héttel később is. Émelygés, szédülés, zavarodottság, gyomor- és hasfájás, izzadási rohamok, hányinger, hányás, légzési nehézségek, egyensúlyzavarok – kegyetlen kínokat képes okozni a mérges gomba.

A begyűjtött gombát mindig meg kell mutatni a vizsgázott szakértőnek, aki egyértelmű különbséget tesz az ehető és mérges gombák között. A nyíregyházi Búza téri piaccsarnokban hétfőtől szombatig 7–13 óráig, vasárnaponként 7–11-ig keresheti fel bárki a gombavizsgálót. Gál Erzsébet és Dudás Roland felváltva fogadja a sosem üres kézzel érkezőket.

– Az ősz eddigi része viszonylag csendes volt. Még majd ezután „durrannak be” az erdők, a rétek a gombászást illetően – említette Dudás Roland, aki a Szent István Egyetem másfél éves kurzusát elvégezve lett gombaszakértő.

Az elmúlt napokban főleg őzlábgombát, szegfűgombát és csiperkét hoztak ide. Az általunk bevizsgált gombák esetében hatvan-negyven százalék az ehető és a mérgező gombák aránya.

– Sokan úgy szedik le, hogy nem ismerik fel, de legalább bevizsgáltatják.

Segít az applikáció

– Manapság már az sem ritka, hogy a kis kosár mellett okostelefonnal kelnek útra az erdőbe, és applikáció segítségével győződnek meg a gombafajokról. Ez egy nagyon hasznos dolog, azonban nem pótolja a szakértői kontrollt. Azt szoktam tanácsolni, hogy amivel még nem találkoztak, jobb, ha nem gyűjtik össze. Amennyiben mégis hajtja a kíváncsiság, akkor az újdonságot célszerű különválasztani.

A nagyhalászi Illés Sándorné a lakóhelye melletti erdőben szokott gombászni.

– Már gyermekkoromban is gyakran jártam szedni, édesanyámtól sokat tanultam. Noha sok fajról tudom, hogy mi is pontosan, mindig megvizsgáltatom. Leginkább rántva szeretem a gombát.

Nyírvasváriban ötven esztendeje praktizál háziorvosként Szép Ferenc Antalné dr. Kovács Ildikó. Egyik hobbija a gombák világának megismerése.

Kirándulás után kirántás

– Fiatal orvos voltam, amikor szembesültem egy gombamérgezéses esettel. Úgy döntöttem, hogy behatóbban elmélyülök a szakirodalomban. Nyíregyházán végeztem el a tanfolyamot, utána pedig Budapestre kellett utaznom, a Kertészeti Egyetemen vizsgáztam le – mesélte a község háziorvosa

– Ez nem a közelmúltban volt, ugyanakkor folyamatosan meg kell újulni, frissíteni a tudást, és én is gyakran utánaolvasok, ha a gombákról esik szó. Most nincs nagy felhozatal, hiszen sokáig szárazság volt, ha rendszeresen esik az eső, lesz gomba bőven. A környékünkön a Fényi-erdő kiváló „vadászmezőnek” számít. Sok májgomba található ott. Régebben sokat kirándultunk a családdal, és ha sikerült olyan őzlábgombát szednünk, aminek még bimbós volt az alakja, akkor hazaérve kirántottam, és isteni vacsora lett belőle.

Ladányi Tóth Lajos


Gombakalendárium

Október: rizike, fenyőpereszke

November: csigagomba

December–február: téli fülőke

Március–április: kucsmagomba

Március–június: papsapkagomba

Május: májusi pereszke, mezei szegfűgomba

Május–október: susulyka

Július–szeptember: gyilkos galóca

Június: csiperke

Július: rókagomba

Július–augusztus: vargánya

Augusztus: galambgomba

Szeptember: őzlábgomba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában