Már 14 oroszlán él Nyíregyházán

2020.10.09. 14:46

Híres ősök leszármazottai – négy afrikai oroszlán született az Állatparkban

Megmutatták oroszlánkörmeiket: bemutatták a Nyíregyházi Állatpark hat hete született oroszlánjait.

Fotó: DODO FERENC

Nehéz lenne megmondani, hogy a Nyíregyházi Állatpark közel közel 5 ezer lakója közül melyik az abszolút kedvenc, hiszen vannak, akik az elefántokért rajonganak, mások az orrszarvút szeretik, sokan pedig a zsiráfokat csodálják, de a nem vitatható a fókák népszerűsége sem. Nem is lehet egy állatot vagy egy fajt kiválasztani, de az biztos: az oroszlánok kifutója mellett mindenki elidőzik. Az állatok királya Nyíregyházán népes családdal van jelen: az eddigi tíz oroszlánhoz hat héttel ezelőtt négy kicsi érkezett – a két hímet és két nőstényt pénteken mutatták be a nagyközönségnek és a sajtó képviselőinek.

Elek a dédnagyapjuk

A négy csöppség azért különleges, mert a park „alapító” oroszlánja, Elek dédunokái. A faj az egyetlen társas életmódú macskaféle, így a kölykök nem csak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek. A hét éves nőstények a Nyíregyházi Állatparkban születtek, nagyapjuk pedig a SóstóZoo leghíresebb oroszlánja, Elek volt. A hím apaállat 10 esztendős, 2016-ban Hollandiából érkezett a parkba – mondta el lapunknak Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető.

A kis oroszlánok vakon és foltos bundával látták meg a napvilágot, és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak: másfél kilósan születtek, a pénteki méréskor már 6–7 kilót nyomtak. Három–négy hónapos korukban elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám fél éves korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk.

A most még egyforma kölykök néhány hónap múlva már megkülönböztethetőek lesznek egymástól: a felnőtt hímek 20–30 százalékkal nagyobbak a nőstényeknél, és sörényt is viselnek, a kifejlett hím oroszlán Afrika legnagyobb és legerősebb ragadozója.

Kis méregzsákok

A négy kölyök pénteken orvosi vizsgálaton esett át, féreghajtót és vakcinát is kaptak. Dr. Csorba Máté állatorvosnak nem volt könnyű dolga, mert a kis oroszlánok láthatóan nem örültek annak, hogy ha csak egy kis időre is, de el kellett hagyniuk a kifutójukat, és ennek hangot is adtak, ahogy a szurit sem fogadták kitörő örömmel. De pár perc után mindennek már nyoma sem volt – visszatértek a kifutóba és vidáman játszottak tovább.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában