Piricse

2020.11.28. 20:00

A téli és a tél végi metszésről

A téli, tél végi metszés mindig erősítő, növekedést generáló hatású.

A metszés időpontja szerint megkülönböztetünk nyári és téli, tél végi metszést

Forrás: KM-archív / Pusztai Sándor

Fotó: Pusztai Sándor

Amíg a metszés célját tekintve alakító és fenntartó típusokat különböztetünk meg, az időpont szerint nyári vagy zöld, illetve téli, tél végi metszésről beszélünk – vezet be a metszés alapjaiba Babicz Szabolcs.

Mivel ebben az időszakban az utóbbi az aktuális, a megyénkben piricsei telephellyel rendelkező Holland Alma Kft. kereskedelmi és termelési vezetőjét arra kértük, vezessen be bennünket a téli, tél végi metszés alapjaiba.

Kedvezőbb szögállás

– A Naturalma technológiában szándékosan említjük mindig a téli, tél végi metszés fogalmát. Bizonyított tény, hogy a téli metszés időpontját minél jobban kitoljuk a rügypattanás vagy akár a piros bimbós fenológia irányába, annál kedvezőbb szögállású vesszőket kapunk. Ezért én mindig azt javaslom, hogy a metszést minél inkább közelítsük ezekhez a fenológiákhoz. Ez több szempontból is előnyös. Ebben az időszakban már ritkábbak a visszatérő keményebb fagyok, tehát nem kell a metszési sebek erőteljes visszafagyásával, illetve a virágrügyek fagykárosodásával számolnunk.

– Nagyobb ültetvényfelületek esetében a „halogatásnak” szervezési akadályai is vannak. Egyrészt a metszési munkákkal időben végezni kell, és ennek élőmunkában korlátai lehetnek – részletezte a szakember.

Babicz Szabolcs hozzátette, minden kerttulajdonos tapasztalatból tudja, mennyi idő kell a rendelkezésre álló munkaerővel időben befejezni a metszést, úgy, hogy a nyesedék eltávolítására és a nyitó permetezésekre még idő legyen.

– Nagyobb ültetvényfelület vagy kevés képzett munkaerő esetén kényszerből korán, sokszor még novemberben, decemberben meg kell kezdeni a metszést. Mindenképp javasoljuk viszont, hogy a fiatal telepítéseket, a koronába metszéseket, koronaalakító metszéseket hagyjuk utolsónak a sorban. Várjuk meg ezekkel a márciust vagy akár az április elejét. Piros bimbóig nyugodtan metszhetünk a fiatal kertekben.

A késői metszések fogják a lehető legkedvezőbb szögállású növekményeket eredményezni, illetve a rügyterhelés és a rügyek funkcióképessége is ilyenkor figyelhető meg a legeredményesebben. A téli, tél végi metszés mindig erősítő, növekedést generáló hatású.

– Ezt az éves metszési stratégia kialakításában tudatosan felhasználhatjuk. Az erősen vegetatív jellegű fák metszését minimalizáljuk a téli időszakban, és toljuk át a gyengítő hatású nyári periódusra – javasolja a Holland Alma Kft. kereskedelmi és termelési vezetője.

Babicz Szabolcs hozzátette, az egyik legfontosabb metszést kiegészítő, termékenységfokozó eljárás a hajtások lekötözése vagy kitámasztása.

– A növekedés és termé­kenység egyensúlyát leginkább befolyásoló növényi hormon az auxin, amely mindig az élettanilag legaktívabb helyeken képződik: általában a csúcsrügy a legnagyobb auxintermelő.

Az auxin gravitációs úton jut el a növényben a gyökér irányába. Ez az élettani magyarázata annak, hogy a csúcsrügyek közelében általában nem találunk termőrügyet és termést, valamint hogy a vízszinteshez közel álló vessző, gally sokkal termékenyebb jellegű, mint a függőleges irányúak.

– Ezt tudva a kedvezőtlen állású, függőlegeshez közelítő, vezérrel konkuráló vesszők lekötözésével növelhetjük a termékenységi hajlamot, előrehozhatjuk a termőre fordulást és siettethetjük a termőegyensúly kialakulását – zárta gondolatait a szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában