Jánd, Tiszaszalka

2020.11.14. 07:00

Megbecsülik a természet ajándékát

Főleg azokat a bikákat ejtik el, amiket elüldöznek a harcok során az erősebb állatok a Bockereki-erdőből.

Tiszaszalkai trófeák Jándon: ezt a szarvast Hajnal Zsolt ejtette el, A gímbikát Újfalusi Norbert hozta terítékre

Fotó: M. Magyar László

A Tiszaszalkai Vadgazdák Vadásztársaság területének nagy része szántóföld, csupán a kisebbik részén található erdő. A szomszédos nagy erdőkből a szarvasok gyakran átlátogatnak a tiszaszalkai határba

A Tiszaszalkai Vadgazdák Vadásztársaság is részt vett a közelmúltban Jándon a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetsége trófeamustráján. Dr. Papp Tamás Gyulát, a civil szervezet elnökét arra kértük, értékelje lapunknak az eddigi szezont.

– Szerencsénk volt az idén, mert a „vírushelyzet” ellenére hazai vendégekben nem volt hiány, tavaly is már sok visszatérő vendégünk látogatott el hozzánk.

Különleges adottságok

– A vendégeink között van olyan vadász, aki azzal az igénnyel érkezik, hogy szeretne gímet és dámot is elejteni, s így több napot is eltölt nálunk, mert jól érzi magát. A gímszarvasbikákból nagyon hamar sikerült elejteni az engedélyezett mennyiséget, ezért aztán még pótkilövést is kellett kérnem a vadászati hatóságtól, ahol rugalmasan fogadták a szelekciós céljainkat. Arra törekszünk ugyanis a mostani elejtésekkel, hogy javítsuk az állomány minőségét, és mindenképpen csökkentsük a vadkár mértékét is. A megnyitóünnepségen elhangzott, hogy szükség van minőségi szelekcióra, s ezzel mi is teljesen egyetértünk. Ennek szellemében több olyan gímbika is terítékre került, amely rendellenesen fejlődött aganccsal rendelkezett. A dámbikák tekintetében a területi adottságaink miatt még az elejtés elején vagyunk, de azért már öt trófeát el tudtunk hozni erre a kiállításra. Ennek a három-négyszeresét tervezzük még terítékre hozni – magyarázta a vadásztársaság elnöke.

Dr. Papp Tamás Gyula

– A területünk nagysága 3680 hektár, szomszédok vagyunk egyrészt a Beregi-Tisza Vadásztársasággal, a mostani rendezvény házigazdájával. Hadd jegyezzem meg, hogy csodálatos környezet fogadott itt bennünket, gratulálok nekik és a szervezőknek egyaránt a színvonalas rendezvényhez. Másrészt, szomszédunk vagyunk a Bockerek Vadásztársasággal is.

– A speciális adottságunk abból fakad, hogy 80 százalékban mezőgazdasági terület található nálunk, és csak 20 százalék az erdős rész. Az előbb említett két vadásztársaságnál pedig fordított ez az arány. A mezőgazdasági területek miatt nálunk a vadkár fokozottabban jelentkezik, mert tavasszal kiáramlik a földekre a vadállomány, és lényegében késő őszig folyamatosan kárt okoz. Aztán visszatérnek az erdőbe, így igazából klasszikus barcogóhelyeink nekünk még nagy számban nincsenek. A területen található erdőtelepítések megerősödése után ez a helyzet várhatóan változni fog. Mi egyrészt azokat a bikákat ejtjük el, amiket elüldöztek a harcok során az erősebb állatok, s az elüldözöttek ezen a peremterületen találnak maguknak új élőhelyet. Említettem már a sok mezőgazdasági kárt. A vadászati hatóság ekkor is partner, engedi például a tarvadak gyérítését is.

Teljes vezetőségváltás

– Sajnos mostanában nem volt elég időm vadászatra a vadásztársaság ügyeinek intézése és a privát munkám miatt. Most főleg annak örülök, hogy jó irányban mennek a dolgok, láthatóan minden szempontból stabilizálódik a vadásztársaság helyzete. Nálunk 2019. április 18-án teljes vezetőségváltás volt, mert különböző problémák merültek fel, de most úgy tűnik, közös erővel és sok munkával úrrá tudtunk lenni a nehézségeken emberi, anyagi és szakmai szempontból egyaránt.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában