Egészséges táplálkozás

2020.11.21. 09:26

Milyenek is a jövő élelmiszerei?

Az egészségesnek hitt ételek között is jó néhány magas cukortartalmú akad.

A vegán étkezés komoly odafigyelést igényel

Forrás: Shutterstock

Nap mint nap olvashatunk a legújabb étkezési trendekről, melyek kiváló egészséget, csodás alakot ígérnek, ám nem minden esetben egészségesek. Egyre többen hangoztatják a húsmentes étkezés előnyeit. – A hús helyett vegán hamburger is kapható, melynek textúrája, fehérje- és rosttartalma hasonló, mint az eredetié, de nem tartalmaz koleszterint – részletezte a hús helyettesítésének egy módját Sorosinszki Katalin dietetikus.

Egyre több étkezési trend lát napvilágot, a közösségi oldalakon nap mint nap olvashatunk az újabb „csodaétrendekről”, de azt nem árt tudni, hogy az egy-egy ételcsoportra fókuszáló étrendek nem feltétlenül tesznek jót az egészségünknek. Dietetikus segítségével jártunk utána, milyenek lesznek a jövő élelmiszerei, és milyen ételeket mellőzzünk, hogy megszabadulhassunk a fölösleges „luxuskalóriáktól”.

Népszerű a növényi táplálkozás

A témáról Sorosinszki Katalin dietetikussal beszélgettünk, aki elmondta, az utóbbi időben sokat hallani a vegetáriánus, bio-, dúsított és mindenmentes élelmiszerekről.

– Egyre több a trend, az élelmiszer- és italgyártást folyamatosan a fogyasztói igényekhez igazítják. A vegán táplálkozás hívei csak növényi ételeket fogyasztanak, minden állati eredetű terméket elutasítanak, többek között a mézet is. A vegánok étkezésének gerincét a gabonafélék alkotják, melyeket zöldségekkel, gyümölcsökkel, olajos magvakkal egészítenek ki – ismertette a vegán életmód alapjait a dietetikus, majd felhívta a figyelmet, hogy bár a növényi táplálkozás egyik célja a Föld megmentése, az ökológia lábnyom csökkentése lenne, a vegán étkezés nagy odafigyelést igényel.

A jövő élelmiszerei kapcsán előtérbe kerül a csontrendszer, bélrendszer, az agy és a szemek egészsége, ezért ómega-3-mal, vitaminokkal dúsított, úgynevezett funkcionális élelmiszereket gyártanak. Sorosinszki Katalin kiemelte, napjainkban nagyon fontos, hogy a dúsítás is természetes legyen: algával, gyömbérrel egészítik ki a termékeket.

Ártalmas az ingadozás

– Szintén „trendi” lett manapság a „mindenmentes” élelmiszerek fogyasztása, melyek nem csak az ételintoleranciával küzdők körében hódítanak. Sokan úgy vélik, hogy mindez nagyon egészséges, és az ipar is követi az igényeket: zöldségalapú liszteket, tésztákat gyártanak, a chips is barna rizsből készül – tudtuk meg Sorosinszki Katalintól.

Az elhízás megelőzésében nagyon fontos a „luxuskalóriák” mellőzése. A dietetikus hangsúlyozta, a cukros üdítők magas cukortartalmuk miatt gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami aztán hamar visszaesik, az ingadozás pedig ártalmas a szervezetre. A gabonapelyheket is érdemes mértékkel fogyasztani, hiszen a vitamin- és rosttartalom rengeteg cukorral párosul. Sok gyermek ezt reggelizi, aztán csodálkozik, hogy hamar éhes lesz. Érdemes ehelyett rostban gazdag, teljes kiőrlésű kenyeret választani a nap legfontosabb étkezéséhez – adott néhány tanácsot Sorosinszki Katalin, majd elmondta, számos egészségesnek hitt terméknek magas a cukortartalma.

Használjunk friss alapanyagokat!

– A müzli az olajos magvakon és gyümölcsökön túl hatalmas mennyiségű cukrot tartalmaz, így könnyű vele hiú ábrándokba ringatni magunkat. A készételek, kényelmi termékek sem ajánlottak, inkább használjunk friss nyersanyagokat, és készítsük el magunk az ételeket! A sótartalmuk is nagyon magas, ezért érdemes őket elkerülni – zárta gondolatait a szakember.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában