Gávavencsellő

2020.11.06. 13:17

Tündérmese a gávai levendulás története

Ha az elültetett tövek megmaradnak, három éven belül egyméteresre is megnőhetnek.

Mind a 400 tő a földbe került

Fotó: KŐPÁJERNÉ TÓTH KATALIN archívuma

A közelmúltban 400 tő levendulát ültettek el Gávavencsellőn a művelődési ház környékén.

Válaszolt és kérdezett

Mind a 400 tő a földbe került | Fotó: KŐPÁJERNÉ TÓTH KATALIN archívuma

– Nekünk még a mai napig is olyan ez, mint egy tündérmese – mondta el lapunk érdeklődésére Kőpájerné Tóth Katalin, a Gávavencsellői Művelődési Ház igazgatója. – Jó szokásom leveleket írni, amiben megkérdezek cégeket, tudnának-e rajtunk segíteni, mert a költségvetésünkből nem telik mindenre, amit szeretnénk. Azt már nagyon megszoktam, hogy válasz nem szokott érkezni. A levendulásítási programunk is úgy indult, hogy a szokásos optimizmusommal tizenöt kertészetnek írtam. Ugyancsak természetesen sokáig egyetlen válasz sem érkezett.

A kivétel azonban ezúttal közbelépett, és egyszer csak Tihanyból Bartus Sándor őstermelő küldött egy e-mailt.

– Először azt kérdezte meg, hány tövet szeretnénk – folytatta a történetet a művelődési ház igazgatója. – Utána sorban jöttek a kérdések, hogy utcafrontunk van-e, milyen területekre szeretnénk és így tovább. Végül összesen 400 tő levendulát kaptunk teljesen ingyen. Néhány napja el is ültettük a töveket, amelyekből annyi volt, hogy még a Főteret is tovább tudtuk szépíteni a növényekkel.

Kőpájerné Tóth Katalin még elárulta, ha az elültetett tövek megmaradnak, három éven belül egyméteresre is megnőhetnek. Nem csupán a szemeket akarják gyönyörködtetni a levendulákkal, de a helyi nyugdíjasklubbal együtt tervezik, hogy illatpárnákat fognak készíteni a csodaszép növényekből.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában