környezetvédelem

2020.12.17. 09:35

Kevesebb lenne a hulladék az újratöltéssel

A PET és az alumínium italcsomagolások kétharmadát nem hasznosítják újra.

KM

Érkeznek a visszaváltható palackok

Fotó: Shutterstock

A parlament elfogadta a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvényt, mely alapján hazánkban is hamarosan bevezetik a visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italosdobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti életbe a kötelező visszaváltási rendszert. A kormány februárban meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján a rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnák elő.

A Greenpeace szerint a klíma- és ökológiai válság jelen szakaszában bátrabb lépésekre van szükség. Javasolják, hogy a visszaváltási díj bevezetésének határideje a tervezett helyett 2022. január 1. legyen, így csökkenne a nem hasznosuló PET-palack és alumíniumdoboz mennyisége.

Hozzátették, céldátumot kell kitűzni az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re, továbbá a italcsomag újratöltését ösztönző gazdasági intézkedésekre is szükség van.

A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: jelenleg a PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi.

– Lejárt az egyszer használatos csomagolóanyagok ideje. Késlekedés nélkül garantálni kell az újratölthető rendszerek kötelező visszahozatalát – mondta Simon Gergely.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában