egészség

2021.01.21. 14:00

Ne végstádiumban ismerjék fel a betegséget!

A koronavírus-járvány alatt is folytatódnak a népegészségügyi, ingyenes szűrővizsgálatok.

BM

20201118 Zalaegerszeg Magyar Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő buszában Szali Gyula asszisztens vizsgálja a szűrésre érkezett pácienst. Fotó Arany Gábor AG Zalai Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Arany Gábor

– Nem lehet elég gyakran elmondani, hogy a szűrővizsgálatoknak milyen óriási jelentőségük van abban, hogy a rosszindulatú elváltozás, daganat gyógyítható legyen, és ne követeljen emberéletet – hangsúlyozta a patológus főorvos, aki pontosan látja, hogy az előrehaladott primer daganat, az abból képződött áttétek milyen óriási pusztításra képesek, és teszik menthetetlenné a beteg életét. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rák miatt bekövetkező halálesetek akár 40 százaléka megelőzhető lenne Magyarországon, ha az emberek rendszeresen részt vennének az országos, szervezett és ingyenes szűrővizsgálatokon.

Ne hanyagoljuk!

– Az utóbbi időben ugyan enyhe javuló tendenciát figyelhettünk meg, most viszont sajnos azt tapasztaljuk, hogy akik megkapják a behívót, azok közül többen a járványtól félve inkább nem jönnek el a vizsgálatra. Természetesen maximálisan betartjuk a járványügyi előírásokat, figyelünk az emberek egészségének megóvására, épp ezért mindenkit arra biztatok, hogy továbbra is vegyen részt a szűréseken – mondta dr. Francz Monika, és emlékeztetett arra is: a kormány nem állította le a daganatos betegségek szűrését és vizsgálatát.

A legnagyobb hagyománya a tüdőszűrésnek és az emlőrákszűrésnek van.

Noha a szervezett tüdőszűrés (melynek elsődleges célja a tbc kiszűrése, de megmutatja a tüdő más elváltozásait is) most áll, 40 év felettieknek évente ajánlott elmenni a tüdőszűrőbe, hogy a legnagyobb légzőszervünk elváltozásait időben felfedezhessék, s megkezdődhessen a kivizsgálás és kezelés.

– Jelenleg a Víz utcai tüdőgondozóban van lehetőség a vizsgálat elvégzésére, amennyiben valakinél problémát észlelnek, vagy a munkaalkalmasságihoz szükséges – mondta a telephelyi orvos­igazgató-helyettes. Most is folyamatosan kézbesítik a 45–65 év közötti nőknek a meghívólevelet a mammográfiás vizsgálatra, ez kétévente esedékes és ingyenes, ráadásul a megadott időpont éppen azt a célt szolgálja, hogy a behívott minél kevesebbet várakozzon, és lehetőség van az időpont módosítására is.

Árulkodó tünetek

A népegészségügyi szűrővizsgálatok fontos eleme a 25 és 65 év közötti nők háromévente esedékes méhnyakrákszűrése, amit már a területi védőnők is elvégezhetnek.

– Ezek nem kötelező vizsgálatok, mégis arra kérünk mindenkit, hogy aki megkapta a behívót, ne hezitáljon, menjen el a szűrésre – nyomatékosított dr. Francz Monika, majd az 50–70 év közötti férfiakat és nőket is érintő, kétévente ismétlődő vastagbélrákszűréssel kapcsolatban elmondta, hogy ez a székletbeli rejtett vér kimutatását szolgálja. Az erre a vizsgálatra szóló levelet a háziorvostól kapja meg minden érintett. Kapnak mintagyűjtő csöveket és pontos használati utasítást is, majd az eredmények ismeretében döntenek arról, hogy van-e szükség további szakorvosi vizsgálatokra, kezelésre.

– Ha valaki nem kap behívót, de bármilyen panasza van, a normálistól eltérő tüneteket észlel – csomót a mellében, vért a székletében, ok nélküli alhasi panaszokat tapasztal –, jelentkezzen a háziorvosnál, kérjen szakorvosi vizsgálatot – mondta lehetőségként dr. Francz Monika, és kijelentette: a szűrésnek óriási szerepe van abban, hogy a betegséggel ne a kezelhetetlen végstádiumban szembesüljünk.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában