Koronavírus

2021.03.12. 14:00

Kulcsra zárt szépségszalonok – „Sokan most a tartalékaikat élik fel...”

Nincs hajvágás, nincs arckezelés, de az iskolákhoz közeli kisboltok is megérzik a járvány miatti zárás hatását.

BM, CSA

Március 8-ától zárva felirat fogadja a vendégeket

Fotó: Dodó Ferenc

– Meglepődtünk, és éppen emiatt teljesen váratlanul ért minket a hír, hogy március 8-ától két hétre be kell zárnunk az üzletet – mondta lapunknak Zsurakovszki Henriett kozmetikus, aki testvérével, a fodrász Tündével két évtizede közösen működteti a Zsu-Zsu szalont Örökösföldön. – Nálunk nagyon szigorú előírások vannak, kötelező a maszk viselése, folyamatosan szellőztetünk és fertőtlenítünk az üzletben, egyszerre két vendégnél több nem volt bent, s bőven másfél méterre voltak egymástól, így nem gondolom, hogy mi lennénk a koronavírus-járvány gócpontjai – állítja az egészségügyi végzettséggel is rendelkező Heni, aki látva az egyre magasabb betegszámot, azt sem tartja kizártnak, hogy meghosszabbítják a zárást.

– Tavaly, akkor három hónapra csak a kozmetikusokra vonatkozott a tilalom, most a teljes szépségiparnak kulcsra kellett zárnia az ajtókat. A bejelentés után még maradt pár napunk, hogy valamennyit előre dolgozzunk, s nemcsak mi, hanem más üzletek is folyamatosan fogadták a vendégeket – mondja Zsurakovszki Henriett kozmetikus.

– Nekünk abból a pénzből kell megélnünk, amit „megtermelünk”, ha nincs vendég, nincs bevétel. Egyéni vállalkozóként bértámogatást nem igényelhetünk, de az állam márciusra elengedte az 50 ezer forintos katát, ám a bérleti díjat, a számlákat a vállalkozásban és otthon is fizetni kell, s még nem vettünk egy kiló kenyeret sem – utal a járványhelyzet anyagi következményeire a mesterkozmetikus.

– Azok vannak a legnagyobb bajban – legyenek szoláriumosok, műkörmösök, kozmetikusok vagy fodrászok, akik egyedülállók, egyedül nevelik a gyermeküket, s nem rendelkeznek tartalékokkal, nem számíthatnak segítségre – vélekedik Heni. – Egyelőre még nem foglalnak időpontokat, mindenki kivár – mondja, s a teljes szépségágazat nevében teszi fel újra a szakma kérdését: az ő munkájukban nem tartható a másfél méteres távolság, ezért nem lett volna érdemes átgondolni, hogy az oltási tervben ők is szerepeljenek? Mert az a szolgáltatás, amit a szépségipar nyújt, nemcsak ennyi, hanem nagyon sok esetben segít az egészségügyi, lelki gondok oldásában is. Heni példaként említi, hogy Németországban negatív teszttel bárki igénybe veheti a szépségszakma szolgáltatásait, ez itthon is járható út lehetne. – Nagyon fontos a védőoltás, mert az adhatja vissza az életünk régi, megszokott ritmusát – teszi hozzá.

Heniék is arra várnak, hogy újra nyithassanak
Fotó: ZSURAKOVSZKI MERCÉDESZ ARCHÍVUMA

Csak minket ítéltek zárásra

– Igazából nem is a zárás, hanem az lepett meg, hogy rajtunk kívül mindenki más nyitva maradt – fogalmaz Noémi, a La Fleur Szépségstúdió műkörmöse, aki szintén úgy véli, ahová egyesével, időpontra hívják a vendégeket, akiknek kötelező a maszkhasználat, belépéskor a kéz- és eszközfertőtlenítés, nem jelent járványügyi szempontból akkora veszélyt, mint egy túlzsúfolt üzlet. Az emberi felelőtlenség jelen van, hallották, hogy nem egy karanténba rendelt szülő vásárolgatott a boltban.

– Ezeket nehéz megérteni – jegyzi meg Noémi, aki elismeri, ezt a kiesést szinte lehetetlen behozni, s segítséget jelent az egy hónapra elengedett 50 ezer forintnyi kata, csak bevétel nélkül, csupán ezzel a boltban nem lehet fizetni. Sokan most a tartalékaikat élik fel. Ami pedig a legszomorúbb, hogy a zárás sajnos a feketén körmözők malmára hajtja a vizet, vagy stílusosan a lakkot, mert ők otthon, stikában, bejelentés nélkül, zsebre dolgoznak, s tovább rontja a képet, hogy míg korábban 100 emberre jutott 2 műkörmös, mára annyira felhígult a szakma, hogy 13-an vannak.

– A munka nélkül maradtak közül sokan gondolták, hogy egy online tanfolyam után ők már értik és tudják a szakmát. Sajnos nem, de olyan alacsony árat kérnek, amiért a vendégnek megéri kockáztatni – sorolja Noémi, s dühíti, hogy megint azok járnak rosszul, akik tisztességesen teszik a dolgukat, fizetik az adót, nem a kiskapun járnak ki és be.

– Tőlem is megkérdezték: nem tudok kiskaput? Dehogynem, csak az nekünk 500 ezer forint bírságot és féléves üzletbezárást jelentene, ez pedig nem éri meg, semmi áron – hangsúlyozza Noémi, s öt kolléganőjével várja, hogy újra fogadhassák a vendégeket.

Fizetünk, mintha nyitva lennénk

– Késő estig dolgoztunk hétvégén, mert a hétfői bezárás hallatán kétségbe estek a vendégeink. Érezhető a bizonytalanságuk, hiszen március 22-e utánra ugyan érkeznek az időpontfoglalások, de a legtöbben megjegyzik, attól függően jönnek el, miként alakulnak a fertőzöttségi adatok – mondta el Nyisztorné Illés Tímea, a Stílus Szalon tulajdonos-vezetője. A nagykállói fodrász hozzátette: ez a harmadik alkalom, hogy be kellett zárniuk az üzletet, januárban több mint két hétre ledöntötte a lábáról a koronavírus, így az elmúlt 12 hónapban négy hónapig nem dolgozhattak. Az ebből fakadó bevételkiesést már megérzi a családi büdzsé, lévén, a fiával közösen viszik a szalont.

– Ugyanúgy fizetem társadalombiztosítást, a rezsit, a könyvelőt, mintha nyitva lennénk, és bár üzlettulajdonosként a bérleti díj a zsebemben marad, húsvétra készülve több százezer forintért rendeltem anyagot, ami ugyanúgy van a dobozban, ahogy megérkezett. Kérvényezhetem a helyi iparűzési adó felének az elengedését az önkormányzatnál, arra vagy rábólintanak, vagy nem, és bértámogatásra sem vagyok jogosult. A kiadások tehát csak nőnek és nőnek, de még nem aggódom, mondhatni mértékletesen élünk, így egyelőre elegendőek a tartalékaink, ha nem húzódik el hónapokig a kötelező zárva tartás – jegyezte meg Tímea, aki szerint alternatív megoldás lehet a szabadtéri fodrászat.

– A szalonnak saját udvara van, így megoldható lenne. A spanyolnátha idején is a szabadban dolgoztak a fodrászok, nem tiltotta a törvény, ahogy most sem. Sőt, ha lehet, házhoz is megyünk majd. Szomorúan látom a különböző szakmai csoportokban, hogy egyre többen zárják be az üzletüket, árulják az eszközeiket, bútoraikat. Ha nem lesz más választásom, én is keresek valamilyen ideiglenes munkát, egyelőre azonban megpróbálom kiélvezni ezt a két hetet, olvasok, sütök-főzök és bízom benne, hogy hamarosan megint fogadhatom a vendégeket az üzletben.

BM, CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában