Nyíregyháza

2021.04.28. 17:30

Ez az állat sokáig társunk lehet

Egy kis páncélos házi kedvencről akár évtizedekig is gondoskodhatunk.

VNA

A kínai csíkosteknős húsz­centisre is megnőhet

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Nem mindenki vágyik szőrös, puha, ölelgetni való házi kedvencre – sokakat inkább a hüllők foglalkoztatnak, közülük is inkább a köznyelvben „ékszerteknősként” emlegetett kis páncélosok. Bár a teknőst nem kell sétáltatni és mindennapos játékkal kielégíteni mozgásigényét, ez korántsem jelenti azt, hogy teljesen igénytelen állatok lennének.

Túletetni káros

– Aki ilyen házi kedvencre vágyik, jelenleg többek között kínai csíkos-, háromélű és királyteknőst választhat. Ezeknek tartási körülményei és mérete nagyjából azonos, körülbelül húszcentisre nőnek meg – mondta el lapunknak Smajda Gergely a nyíregyházi Tűzhal díszállat-kereskedésből.

– Amennyiben vízi teknőst szeretnénk tartani, akkor be kell ruháznunk egy terráriumra is, mégpedig olyanra, ahol az állatnak kialakítunk egy kis száraz szigetet, ahova kimászhat, de elég helye marad az úszkálásra is, ugyanis a nap nagy részét vízben tölti. Szükségünk lesz egy melegítőre is, hogy biztosíthassuk neki a 27–28 fokos vízhőmérsékletet, mert ha ennél hidegebb a vize, nem fog enni.

Ha pedig a tápláléknál tartunk: amíg az állat kicsi, mindennap kapjon enni, de ne túl sokat, hiszen ha túl sokat eszik, akkor előfordulhat, hogy gyorsabban nő, mint a páncélja, és megfulladhat. Minden tápon feltüntetik a szükséges mennyiséget: az ennivalója lehet az úgynevezett „szív-mix”, szárított és fagyasztott hal, illetve szárított gammarus – utóbbi egy apró rákféle.

Kell a vitamin

– Hallottam már olyan teknősgazdikról, akik akár még a felvágottat is odaadják kedvencüknek, azonban ettől óva intek mindenkit – tette hozzá Smajda Gergely. – Ha mindenképpen szeretnénk húsfélével kedveskedni a már nagyra nőtt állatnak, akkor nagy ritkán kínálhatjuk egy kis sótlan vízben főzött, fűszerezetlen csirkehússal, de a mindennapos táplálást a kisállat-kereskedésekben javasolt eledelekkel oldjuk meg.

A táp azért is jó megoldás, mert tartalmazza azokat a vitaminokat, melyekre az állatnak szüksége van. Erre nagyon oda kell figyelni, mert a kalcium- és vitaminhiány a teknős páncéljának megpuhulásához vezethet.

– Gondot okozhat az is, ha túl huzatos helyen tartjuk: az ebből fakadó szemproblémákat A-vitaminos, kifejezetten teknősöknek forgalmazott szemcseppel orvosolhatjuk.

A terráriumot érdemes hetente egyszer takarítani, illetve a vizet kicserélni – ilyenkor a teknős egy külön tálban várhatja meg, amíg újra széppé és higiénikussá varázsoljuk a helyét. Sőt, sokan az etetést is ilyenkor oldják meg, hiszen ha az állat nem a terráriumban falatozik és piszkol, akkor tovább megőrizhető annak tisztasága.

Mint minden háziállatnál, így a teknősöknél is szem előtt kell tartanunk a felelős állattartás íratlan szabályait. Smajda Gergely szerint ezeknél az állatoknál általában két nagyon fontos tényező okozhat gondot, ha nem gondolunk rá előre, ezek az állat életkora és növekedése.

Amíg mondjuk egy hörcsög vagy egy tengerimalac csak néhány évig lehet a társunk, egy teknőssel ennél sokkal hosszabb időre vállalunk felelősséget, hiszen megfelelő tartási körülmények között akár húsz-harminc évig is élhetnek.

– Csak akkor válasszunk ilyen házi kedvencet, ha készek vagyunk évtizedekig is a gondjukat viselni – emelte ki a szakember. – Sajnos sokan nem gondolnak arra, hogy a pici teknős bizony megnő majd, és ha felnőttkorára eléri végleges méretét, a helyigénye is megváltozik. Egy körülbelül húszcentis állatnak már egy minimum egy méter hosszú terráriumra van szüksége, hogy megfelelően mozoghasson. Fontos tudni azt is, hogy teknősök csak a természetben alszanak téli álmot, de ha terráriumban élnek, állandóan biztosított számukra az aktív életformához szükséges hőmérséklet, így mint más háziállatoknak, ezeknek a hüllőknek is folyamatos gondoskodásra van szükségük.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában