canga

2021.05.05. 11:30

„A két kerék legyen veletek!”

Gőzerővel beindult a kerékpáros szezon, vigyázzunk egymásra!

JG

Fotó: Dodó Ferenc

A tavasz beköszöntével a bringások is kirajzanak, hiszen sokan talán egész télen arra a lehetőségre vártak, hogy ismét tekerhessenek. A kerékpározásnak számos előnye van, csak hogy a legfontosabbat, az egészség megőrzésének egyik módját említsük. Viszont azt sem szabad elfelejteni, ahhoz, hogy balesetmentesen hódolhasson ki-ki ennek a szenvedélyének, a szabályokat is be kell tartani.

Fontos lépések

Pataki Mihály, a BringaSziget tulajdonosa azt tanácsolja, mindenki nagyon alaposan vizsgálja át a biciklijét.

– Csak olyan kerékpárral induljunk útnak, amelyik kifogástalan műszaki állapotban van – tette hozzá rögtön. – Ellenőrizzük a világítást, a keréknyomást. Ha egész télen állt a bicikli, és most vesszük elő, biztos, hogy pumpálni kell. Ha valaki ezt elmulasztja, főhet a feje a kettős defekt miatt. A fényvisszaverőket, a csengőket is ellenőrizzük le, de a legfontosabb a fékek állapota. Ha bármilyen gondot tapasztalunk, nem érdemes otthon nekilátni a bütykölésnek. A mai kerékpárok zöme olyan műszaki megoldásokkal rendelkezik, amelyeket csak szakszervizben lehet megfelelően javítani. Ha valaki nekikezd egy hidraulikus fékrendszert otthon a sufniban megbarkácsolni, szinte borítékolható, hogy csak rontani fog az állapotán.

Ha egy családban több kerékpár is akad, érdemes mindegyiket alaposan átvizsgálni. Ha pedig már útra keltünk, akkor a biztonsági felszereléseket is használjuk, különösen a sisakot!

Hatalmas emelkedés

A BringaSziget tulajdonosa elmondta, amelyik üzlet vezetője időben ismerte fel a változást, az most nagyon jól járhat a vevőivel együtt.

– Hatalmas érdeklődés volt tapasztalható a kerékpáros piacon a járvány első hullámának kezdetén. Ez nem csupán a mi országunkra, az egész világra értendő. Egy év alatt 70 százalékkal növekedett meg a kereslet a kerékpárok iránt. Aki ezt időben felismerte, annál most is kapható sokféle bringa, aki pedig nem, annak most kong a boltja az ürességtől. Ugyanis nem csupán az új kerékpárok, hanem az alkatrészek iránt is megnőtt a kereslet. Egyre többen keresnek fel minket Budapestről és a Dunántúlról, mert ott több üzletben is kifogytak a készletekből. Ezen a piacon előrelátóan kell gondolkodni. Az az alkatrészrendelés, amit tegnap küldtem el, jövő augusztusban fog megérkezni hozzám. A Shimano például 400 napra tudja vállalni a megrendeléseket.

Az üzletág felszálló ágban van, szerencsére még bírjuk a lépést a vásárlói igényekkel.

Pataki Mihály érdeklődésünkre elmondta, a már hagyományos Bringa Pikniket az idén is megtartják, a rendezvényt június 12-ére tervezik.

A felkészülés fontossága

Kazai Bélát, a Zöld Kerék Alapítvány vezetőjét stílszerűen bringázás közben értük utol.

– Pályabejáráson vagyunk – tudtuk meg tőle. – A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület csatlakozott a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz, mi pedig az egyesülethez. Május 15-én lesz a Küllők és emlékhelyek elnevezésű közös programunk, ennek az útvonalát ellenőrizzük. A mostani hét végére is tervezünk egy tekerést, aki szeretne csatlakozni, a zoldkero.hu oldalon jelentkezhet. A munka közbeni pihenőidőben az alapítvány vezetője készséggel megosztotta jó tanácsait is.

– Az egyik legfontosabb, hogy készüljünk fel fizikálisan és lelkileg is a kerékpáros szezonra. Aki régóta nem ült nyeregben, az először kisebb távokat tegyen meg, hiszen az izomzatnak újra hozzá kell szokni a terheléshez. Miután mindenki átnézte a biciklijét, hogy műszakilag alkalmas-e a használatra, otthon az udvaron vagy egy közeli kisebb utcában gyakoroljuk az elindulást és a megállásokat. Ha baráti társasággal vagy családi körben szeretnénk együtt tekerni, a csoportos megállást is be kell gyakorolni. Ha útra kelünk, akkor ajánlott a sisak, kisebbeknek a térdvédő is. Senkinek nem kívánom, hogy bukjon a biciklivel, de ha megtörténik, sokkal nagyobb lehet a baj, ha nincsenek rajtunk védőeszközök. Öltözzünk rétegesen, hiszen nem tudhatjuk, menet közben milyen lesz az időjárás.

Feltétlenül legyen nálunk fényvisszaverő mellény. Vigyünk magunkkal a kerékpár szereléséhez szükséges szerszámokat, nem árt egy tartalék belső sem.

A kerékpáros­táska hasznos holmi. Legyen benne élelmiszer, folyadék, esőkabát, mentődoboz fertőtlenítőszerrel, gézzel, sebtapasszal – hangzott a felsorolás.

Kazai Béla elmondta, nagyon fontos a közlekedési szabályok betartása és betarttatása. Különösen a gyerekek figyelmét kell felhívni erre.

– Ha mindez megvan, akkor az útra mindenképpen vigyük magunkkal a jókedvünket, a kitartásunkat és a minél nagyobb csapatunkat, hiszen közösségben esik igazán jól a bringázás – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában