Horgászat

2021.05.02. 11:30

Az egyéni rekordot jelentette a ponty

Bevágott, de nem érezte a halat, mert kezdetben a part felé úszott a ponty.

MML

Az új egyéni rekord Őzetanyán

Forrás: Kondor Dávid archívuma

Az eddigi egyéni rekordját döntötte meg a napokban a Nagyecseden élő Kondor Dávid az őzetanyai horgásztónál. A korábbi rekordhalat, a 20,175 kilogrammos pontyot szintén Őzetanyán fogta még két évvel ezelőtt, az új rekordot jelentő 21,85 kilogrammos hal április 4-én akadt a horgára.

Kipróbálta, megszerette

– Több éve visszajárok Őzetanyára horgászni. Egy barátom ajánlotta, s mivel éppen akkoriban ismerkedtem a bojlis horgászattal, elmentem a családdal kipróbálni a tavat, és nagyon megszerettem. Bátran állíthatom, hogy a kedvenc horgászvizem – mesélte érdeklődésünkre a 24 esztendős fiatalember.

– Szép a környezet, jó a halállomány. A célom, hogy megfogjak egy 25 kg feletti pontyot is. Korábban 3-5 napra mentem, azonban a pandémia miatt most nem lehet ott éjszakázni, így marad az egy napra szóló „rapid” horgászat.

– Április 4-én reggel 7 órára érkeztünk meg, most is a családdal voltam, vagyis apával, anyával és a feleségemmel. Szerencsére valamennyi családtag nagyon szereti a horgászatot, szeretjük ezeket a közös programokat, szép emlékként maradnak meg bennünk. Egyébként az édesapám szerettette meg velem a horgászatot, régen sokat mentem vele a fehérgyarmati Balla-tóhoz és Vállajra is. Szóval felszereltük a készségeket, s behajítottuk a vízbe.

Nem lehetett már keresztapa

– Csalinak két szem 24-es bojlit tettem fel, s PV-hálóban volt még négy darab 24-es bojli is. Vagy negyven perc telt el, amikor lezuhant a kapásjelzőm. Bevágtam, de nem éreztem a halat, mert kezdetben a part felé úszott a ponty. Tizenöt-húsz perces fárasztás után sikerült a partra hoznom. Őzetanyán az a szokás, hogy a kifogott 20 kg feletti halakat chippel látják el, s a kifogója elnevezheti.

– Sajnos, ennek a halnak már volt chipje, így nem én lettem a keresztapja. Aznap édesapám még fogott egy 10 kg körüli pontyot. Bár más hal már nem akadt horogra, de én így is nagyon elégedett voltam azzal a nappal.

Pihenés és kihívás

– Nagyon szeretem vízparton tölteni a szabadidőmet. A horgászat megnyugtat, kikapcsolódom, semmi mással nem törődöm, munka után egy tóparton tudom igazán kipihenni magam. Kihívást jelent számomra a nagy halak megfogása.

– Az nem zavar, hogy vissza kell engednem a bojlistavakba a halakat, a legfontosabb a számomra, hogy az élmény megmarad, s már egy életre velem lesz. Természetesen óvatosan és kíméletesen bánok a halakkal, a sérülés helyét lefertőtlenítem, s aztán visszaengedem a halakat, hogy még nagyon sok horgásznak szerezhessenek élményt – tette hozzá befejezésül Kondor Dávid.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában