Helyi életstílus

2021.06.02. 19:13

A magyar tej élet, erő, egészség

Tavaly átlagosan hat százalékkal nőtt fejenként a tejfogyasztás.

TG, JG

A termeléstől eltérően a hazai fogyasztás még nem érte el az európai élmezőnyt

Forrás: Illusztráció / MW-Archív

Fotó: Muzslay Péter

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tájékoztatása szerint a tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk. A tej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Fél liter tej fedezi a felnőttek napi javasolt energiabevitelének 12-15 százalékát, a fehérje- 20-25 százalékát, a zsír- 15-20 százalékát, a szénhidrát- 7-10 százalékát, a kalciumbevitelének 70 százalékát; igen gazdag ásványi anyagokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz.

Házon belül oldják meg

Tiszadobon házon belül oldják meg az Iskolatej programot – tudtuk meg Bán Györgytől, a település polgármesterétől.

– A saját farmunkról szállítjuk a tejet az iskolába – magyarázta Bán György. – Nem csupán tejet kapnak a diákok, de egyéb, általunk előállított túrót, kefirt, joghurtot, gomolyát, sajtokat. Nagyon fontos a számunkra, hogy a település gyerekei minél egészségesebben táplálkozzanak. A gyerekeken kívül a rászoruló felnőttekre is figyelmet fordítunk. Évente négyszer adunk a számukra ingyenes élelmiszercsomagot, ebből csak a tej mennyisége eléri a 10,5 ezer litert. Összesen 37 millió forintot fordítunk ezekre az akciókra évente. A farmon lévő jersey tehenek egy év alatt összesen 130 ezer liter tejet adnak, amelynek nagy részét feldolgozzuk. A teheneink teje alacsony laktóztartalmú, így az erre érzékenyebb idősebb korosztály is nyugodtan fogyaszthatja.

Kökényesi Dániel még az 1980-as években, a termelőszövetkezetek idején kezdett el tejtermeléssel foglalkozni, majd 2002-ben megvásárolta azt a kálmánházi telephelyet, ahol a mai napig gazdálkodik. Jelenleg kétszáznegyven fejőstehene van, de az állomány (növendék borjúk, tenyészbikák) teljes létszáma megközelíti a hatszázat. Tehenei évente megközelítőleg 1,2 millió liter tejet adnak.

– Nekem munkaeszköznek számít a tej, és jó lenne, ha még nagyobb megbecsültsége lenne az országban. Panaszkodni azért nem akarok, ugyanis a jelenlegi felvásárlási ár tisztességesnek mondható – mondta lapunknak a kálmánházi gazda, akinek szerencsére értékesítési problémái nincsenek, a tejet a Frieslandnek adja el már évek óta.

Szintén a mátészalkai üzembe viszi a tejet a Tiszavasvári mellett gazdálkodó Dancsné Orosz Katalin.

– A tej világnapja többek közt azért is hasznos, mert ilyenkor a különböző érdekvédelmi szervezetek hangosabban hallatják a hangjukat. Szükség is van rá, mert sajnos a tejfogyasztás terén van hová fejlődnünk. Több mint harminc éve foglalkozom tejtermeléssel, jelenleg 500 fejőstehenük van. A férjemmel és a gyerekekkel közösen vezetjük a gazdaságunkat. Sikerült egy pályázatot nyernünk egy fejőház megépítésére, igyekszünk fokozatosan fejlődni – mondta lapunknak Dancsné Orosz Katalin.

Biztos megélhetést ad

A magyar agrárpolitika elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ehhez az idén minden eddiginél több forrást biztosít – mondta az agrárminiszter kedden Budapesten, a tej világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Dr. Nagy István szerint a tej rengeteg embernek jelent biztos megélhetést, és nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a termeléstől eltérően a hazai fogyasztás még nem érte el az európai élmezőnyt, de az elmúlt években mind a tej, mind a tejtermékek fogyasztása nőtt, tavaly például átlagosan 6 százalékkal fejenként.

Kevés a hazai tejtermék a boltok polcain

A Nébih idei kutatási jelentése szerint a magyar tejtermékek kínálatának csökkenése egyértelműen megállapítható a hazai kereskedelmi láncokban. A vizsgált kereskedelmi egységekben a tejek 95, a joghurtok 19, a túró/kefir/tejföl kategória 89, a sajtok 46, míg a vaj 50 százaléka volt magyar. A 6 évvel ezelőtti, hasonló felméréshez viszonyítva – kizárólag a tejtermékek kínálatát vizsgálva – megállapítható, hogy csak a tejek esetében történt javulás. Ezzel szemben van olyan tejtermék, ahol 22 százalékos a 6 év alatt mért visszaesés. A magyar tej­ágazat szereplői és egyben a magyar nemzetgazdaság védelmére egyértelmű lépések szükségesek annak érdekében, hogy a magyar termékek ne szoruljanak ki saját piacainkról – tájékoztatta lapunkat a Tej Terméktanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában