Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.15. 10:26

Ezek a nevezetességek várják Kisvárdán és környékén

Látnivalóban nincs hiány.

KM

Szabolcsbáka egyik nevezetessége a református templom és a harangtorony – ez utóbbit 1955-ben, az eredeti jellegét megtartva újították fel, Kisvárdán a volt zsinagóga ad otthont a Rétközi Múzeumnak

Fotó: Dodó Ferenc

Közhely, de igaz: nem kell több ezer kilométerre utaznunk ahhoz, hogy életre szóló élményekkel gazdagodjunk, ennek pedig többek között megyénk is ékes bizonyíték.

Tágas terek, modern formák a kisvárdai Sport Hotelban

Kisvárdán és környékén például számos épített és természeti értékre bukkanhatunk: aki turistaként eltölt néhány napot e térségben, részese lehet pezsgő kulturális és közösségi élményeknek, alig pár kilométerrel arrébb pedig a háborítatlan természet csendjét élvezheti.

Ember és természet harmóniája

A Rétköz központjában, Kisvárdán az év minden szakában találunk egy-egy érdekes kiállítást, koncertet vagy színházi előadást, és ha befejeződnek a munkálatok, a felújított vár tovább gyarapítja majd a látnivalók sorát. Érdemes felkeresni a környező településeket is, hiszen középkori templomok, fából készült haranglábak, gyönyörűen felújított kúriák, növényritkaságokat rejtő ősparkok is hívogatják a látogatókat.

Évszázados fák ölelésében várja a látogatókat a Czóbel-kúria

A térség egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a különleges élményeket nyújtó Bucka-lak, ahol erdei iskola és élményközpont várja a vendégeket.

Bucka-lak: erdei iskola és élményközpont a Rétközi-tó partján

A Rétközi-tavat körülölelő erdőben, közvetlenül a tó partján lévő komplexum az ember és természet harmóniájának bizonyítéka. Az épület természetes módon illeszkedik a környezetbe, figyelembe véve a Rétközi-tó domborzati viszonyait.

A felújított Bagolyvár belső tere kiállítások, fedett színpada és nézőtere koncertek helyszíne

A vonzó megjelenés varázslatos világot takar, mely a mai kor igényeit természet- közeli valósággá változtatja, mindezt a környezettudatosság jegyében. A föld alá rejtett erdei iskola belső környezetét a modern építőanyagok használata mellett a földfeltöltés természetes hőszigetelésként segíti, az egyedi szabályozhatóságot talajszondával és hőszivattyúval biztosítják, a bevilágító kupolák természetes fényt juttatnak az épületbe, s az áramot napelemek termelik. Olyan, mintha egy másik világba csöppennénk, pedig ezért az élményért sem kell messzire mennünk: ez is megyénk egyik csodája.

Fotók: Dodó Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában