Nyíregyháza

2021.07.26. 11:30

Kutya az autóban: erre figyeljünk

Nem árt felkészülni, hogy veszélytelen és stresszmentes legyen az utazás.

VNA

Fontos, hogy utazás közben jusson elég levegő az ebnek

Fotó: Illusztráció: Pixabay

Napjainkban egyre több olyan szálláslehetőség közül választhatunk, ahol szívesen látják a négylábú családtagot is, így kutyával nyaralni már-már természetesnek számít. Mielőtt azonban beugrunk a kocsiba, hogy együtt elutazzunk mondjunk a Balaton-partra, nem árt felkészülni az utazásra, hogy az ebnek és embernek egyaránt kényelmes és biztonságos legyen.

– Amikor hosszú útra indulunk a kedvencünkkel, ne feledjük, hogy bizonyos szabályokat be kell tartanunk a biztonságunk érdekében: a kutyus soha nem zavarhat minket vezetés közben – mondta el lapuknak Ferencz Dezső, a nyíregyházi Ferencz Kutyasport Pálya agilityse. – Választhatunk biztonsági hámot, kutyaülést vagy bokszot az utazáshoz, ahol az eb végig aludhatja az utat. Előzetesen nem árt, ha elvégzünk az állattal egy nyugalomtréninget, illetve időben hozzászoktatjuk az autózáshoz.

Gyakoroljunk sokat!

Utóbbi kiemelten fontos, hiszen a kutyánknak korántsem olyan természetes négy keréken gurulni, mint nekünk, embereknek. Ferencz Dezső szerint az eb első útja ne egy 500 kilométeres kocsikázás legyen, a lényeg ilyenkor a fokozatosság.

A kutyának fel kell dolgoznia, hogy hiába van egy helyben, mégis mozog, illetve az új szagok és a látvány is felizgathatja

– tette hozzá a szakember. – Azt kell elérnünk, hogy az eb úgy feküdje végig az utazást, mintha csak otthon a helyére küldtük volna. Nagyon figyeljünk arra, hogy ha mi izgulunk és stresszelünk, az kihat a kedvencünkre, és átveszi a viselkedésünket, de ha kiegyensúlyozottak vagyunk, az állat is az lesz. Legyen szó kölyökről vagy akár egy korosabb négylábúról, amikor először ül az autóba, nyugtassuk meg: tudnia kell, hogy nincs semmi baj. Simogassuk meg, akár egy kis ennivalót is kaphat a kocsiban, így tudni fogja, hogy jó helyen van.

Ferencz Dezső hozzátette: az első közös autóút mindig rövid legyen, illetve ha az eb rögtön jól viseli a kocsikázást, ne könyveljük el azonnali és biztos sikerként. Sokat kell ismételnünk, hogy a kutyában rögzüljön a szituáció, és persze mindig töltsünk egy kicsivel több időt autózással, így megszokja az utazást.

Óvatosan a klímával!

Egy többórás autóút minket, embereket is megviselhet – főleg a rekkenő hőségben –, így ne feledkezzünk meg kedvencünk szükségleteiről sem. A kutya életkorától is függ, hogy milyen időközönként igényelhet egy pihenőt, amely alatt ihat vagy elvégezheti a dolgát.

– Egy fiatal állatnak az életritmusa is más: hat hónapos korukig rövidebb ideig alszanak, gyakrabban megszomjaznak és többet is ürítenek, hiszen még nem fejlődött ki a vizelet- és székletürítésért felelős izomzatuk – emelte ki a Ferencz Dezső.

Egy hosszú útnál a kiskutyákkal másfél-két óránként érdemes megállni, hogy elkerüljük a baleseteket.

– Egy idősebb eb már két-három órát is végig- alszik a kocsiban, de rájuk is figyeljünk: érzékenyek a nagy hőmérséklet-különbségekre, ezért ne állítsuk túl hidegre az autóklímát, mert kiszállás után az eb megszédülhet, vagy kihányhatja az elfogyasztott vizet. A nagy meleg is megviselheti kedvencünket, így lehetőleg ne érje végig tűző nap az utazás alatt, illetve egy kicsit engedjük le az ablakot, hogy legyen elég levegője.

Ha betartjuk a szakember tanácsait, akkor könnyen átvészelhetjük a kutyás utazást – persze a megérkezés már más tészta, hiszen ahhoz, hogy az eb jól viselkedjen a vadonatúj környezetben, egy kis engedelmességi képzés sem árt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában