Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.05. 20:00

Nem egyszer megtörtént, hogy sem a fuldokló, sem a segítő nem élte túl az esetet

A vízi balesetek nagy része kis odafigyeléssel megelőzhető.

JG

20200825 Salgótarján Vízből mentési gyakorlatot hajtott végre a Salgótarjáni Katasztrófavédelem B csoportja a város szélén található tónál. A feladat egy fuldokló ember csónakba emelésének gyakorlása volt. Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW-archív

Fotó: Hüvösi Csaba

Sajnos ez a nyár sem telik el végzetes vízi balesetek nélkül. A szakember szerint ha nem vállalunk felesleges kockázatot és odafigyelünk néhány szabályra, a tragédiák többsége elkerülhető.

Felhevült testtel soha

– Nagyon fontos az egyéni ítélőképesség – mondja Hatvani Péter úszásoktató, egykori vízimentő, az Aqua SE vízilabdaedzője.

– Tudom, a pandémia okozta bezártság után a legtöbb ember ha vizet lát, azonnal szeretne beleugrani és örülni annak, hogy szabad kimozdulni, de ilyenkor abból szokott lenni a baj, ha valaki túlvállalja magát.

Az első és legalapvetőbb szabály: felhevült testtel soha ne ugorjunk a vízbe, mert előfordulhat, hogy azt a szervezet nem tolerálja.

– Szánjunk néhány másodpercet a hűtésre, locsoljuk le a mellkasunkat, a tarkónkat, a homlokukat, a fejünket, és csak ezután csobbanjunk. Ezzel elkerülhetünk egy esetleg végzetessé váló szívrohamot. Az sem mindegy, milyen vízbe ugrunk. A strandon látjuk a medence alját, a Balatonban például azonban gyakran nehezen megítélhető, milyen mély a víz. Ráadásul az sem látható, a vízfelszín alatt milyen akadályok vannak. Ha felelőtlenül ugrunk fejest, az könnyen nyaktöréshez vezethet.

Ismerni a korlátainkat

A legtöbb fürdőző tisztában van azzal, tud-e úszni, és ha igen, akkor mennyire vízbiztos, ennek ellenére gyakran előfordul, hogy valaki túlvállalja magát.

– Az embernek nem természetes közege a víz, ezért azt javaslom mindenkinek, tanuljon meg úszni. Sok egyéb pozitívum mellett azért is, mert az úszásnak nagyon fontos szerepe van az egészség megőrzésében. Egyáltalán nem szégyen, ha valaki felnőtt korában tanul meg úszni, vagy segítséget kér a rosszul berögzült technika kijavításához, ami miatt sokkal hamarabb fárad el úszás közben. Ilyen tanfolyamok a mi egyesületünknél is folyamatosan vannak.

Csak kijelölt helyeken fürödjünk, és mindig tartsuk be a szabályokat! | Illusztráció: Sipeki Péter

– Ha a fürdőző nem biztos az úszótudásában, ne menjen túl a kijelölt területeken, csak addig haladjon befelé, ahonnan még biztonságosan ki tud jönni. Ha vízibiciklivel vagy az egyre népszerűbb SUP-deszkával megyünk be a vízbe, mindig használjunk mentőmellényt. Ez amiatt fontos, mert ha a vízbe esett ember elveszti az eszméletét, a közelben lévő segítők gyorsan ki tudják húzni a partra, és ha szükséges, el tudják kezdeni az újraélesztést.

Lehet, hogy a mellény használatát sokan cikinek tartják, de akár egy élet múlhat rajta, ami sokkal többet számít.

– És még egy nagyon fontos alapszabály: a strandokon kívül csak az arra kijelölt helyeken fürödjünk, ahol közel lehet a segítség. Sóstón is elkülönül egymástól az a szakasz, ahol vízibiciklivel lehet bemenni a vízbe és az, amit a strandolóknak különítettek el. Az ismeretlen, strandolásra ki nem jelölt, a fürdőzőknek kimondottan tiltott vizeket pedig kerüljük el.

Teendők baj esetére

Hatvani Pétert arról is kérdeztük, mi a teendő, ha valaki bajba kerül a vízben.

– A legszerencsésebb az, ha társasággal megyünk fürdeni és figyelünk egymásra. Ha valaki fuldokolni kezd, kérjünk segítséget, a kijelölt fürdőhelyeken vannak vízimentők. Közben elindulhatunk segíteni, de csak addig menjünk be, amíg a lábunk leér.

Ha nem vagyunk szakképzett mentők, a fuldoklóval ne kerüljünk fizikai kapcsolatba, mert ilyenkor a fennmaradási ösztön felülír mindent, a bajba jutott a segítőt is víz alá nyomhatja.

– Sajnos nem egyszer megtörtént, hogy sem a fuldokló, sem a segítő nem élte túl az esetet. Ha megközelítjük a bajba jutott személyt, nyújtsunk felé valamit, amibe belekapaszkodhat – erre jó lehet egy faág vagy egy úszómatrac.

Nyáron a folyóvizeket is felkeresik a fürdőzők.

– Ez a terep csak gyakorlott és biztos úszóknak való. A folyóknak nagy a sodrásuk, tele vannak akadályokkal akár a felszínen vagy közvetlenül alatta. Ismeretlen vízbe lehetőleg ne menjünk bele, mert még akkor is kockázatos, ha nagyon biztosak vagyunk az úszótudásunkban. Ha mégis veszélybe kerülnénk, mert például örvénybe keveredünk, próbáljunk meg nem pánikba esni.

Kiáltsunk segítségért, vegyünk nagy levegőt, majd az aljára érve rugaszkodjunk el oldalra, mert ott a legkisebb az örvény húzása, és így hamar a felszínre juthatunk

– tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában