2021.08.14. 15:47
Eszméletlen trükkje van a kisvárdai húsboltos nőnek
A koronaoldalas valami csoda!
Forrás: Illusztráció/Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A sült oldalas ikonikus főfogás a legtöbb magyar családnál, és persze mindenkinek van hozzá egy jól bevált receptje.
A fokhagyma általában alapízesítés, de van aki zöldfűszeresen, például sok rozmaringgal és sörrel átlocsolva szereti, míg mások a mézes-mustáros verzióra esetleg a keletiesebb, gyömbéres ízvilágra esküsznek. Ám az igazi, magyaros oldalason semmi ilyesmi nincs, ezt a Kisvárdán élő Baráthné Évike biztosan állítja. Ráadásul olyan trükköt mutatott, amivel szintet ugrik ez az egyszerű magyar étel – írja a Ripost.
Ő ugyanis a tepsiben nem elfekteti, hanem állítva helyezi el a szép húsos oldalas darabokat, és kört formáz belőlük. Hogy egyben maradjon a hús, az egymásba érő két végét fogpiszkálóval tűzi meg. Így az oldalas, miután parádésra sül, épp úgy néz ki, mint egy korona. Ez a neve is: koronaoldalas. Amikor megmutatta remekművét a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája című Facebook-csoportban, odavoltak a gyönyörűségtől a nők és mindenki a receptet követelte.
Hozzávalók
2 X 2 hosszú oldalascsík, kb. 2 X 1,5-2 kg
1 tk. só
1/2 tk. bors
1 tk. köménymag
2 ek. mustár
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl étolaj
1 ek. pirosarany
1 ek. zsír
5 nagy fej vöröshagyma
Elkészítés
1. A húsokat bepácoljuk, lefóliázva 2 napra hűtőbe tesszük. Pác: az olajban elkeverjük a sót, a borsot, a köménymagot, a mustárt és a zúzott fokhagymát.
2. Szeleteljük fel az 5 fej hagymát, majd terítsük a tepsiben. Erre a rétegre ültetjük rá a koronaformára igazított és fogpiszkálóval összetűzött oldalasokat. Egy jó nagy evőkanálnyi zsírt teszünk a hagymaréteg tetejére. Többre nem lesz szükség, mert az oldalasból elég sok zsír sül ki.
3. A tepsit fóliával letakarjuk, így toljuk be a 210 fokra előmelegített sütőbe. 45 percig hagyjuk így sülni.
4. Óvatosan emeljük ki a tepsik és tegyük deszkára. Bontsuk le a fóliát, vigyázzunk, mert kicsap a forró gőz! Az oldalast kenjük át vízzel kissé felhígított pirosarannyal – érdemes ecsetet használni. A leemelt fóliát pedig igazítsuk a csontok végére, hogy ne égjenek meg túlságosan. Így toljuk vissza a tepsit a sütőbe kb 15 percre, de a hőmérsékletet most már vegyük vissza 160 fokra. A végeredmény csodálatos pirosra sült koronaoldalas, amit sült krumplival, krumplipürével és házi savanyúsággal érdemes tálalni!
https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/igy-keszul-a-szabolcsi-csodafasirt-5307929/