Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.15. 11:43

Így készül a szabolcsi csodafasírt

A kisvárdai háziasszony olyan újítást talált ki, hogy egyszerűen mennyei lett!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A rúdfasírtot mindenki ismeri és szereti, de ha te is ezzel a hozzávalóval bolondítod, repetát követel majd az egész család – írja a Ripost.

Nincs férfi, aki nemet mondana erre a laktatató, csupa hús ebédre: a szabolcsi töltött csodafasírt után mindenki megnyalja a tíz ujját! A kisvárdai háziasszony, Baráthné Éva olyan receptet rittyentett, hogy már a látványtól összefut a nyál az ember szájában.

Ez a rúdfasírt ugyanis nem csupán húsból és főtt tojásból, hanem rengeteg finom, friss és omlós sajtból készül. A töltött csodafasírt külseje ropogós, a belseje szaftos, és mennyeien krémes a sült sajttól. Az biztos, hogy ha ezt elkészíted, hatalmas sikered lesz!

Fotók: Baráthné Éva

Hozzávalók egy rúdhoz

11 db tojás

1 kg sertés darálthús

2 db zsemle

2-3 evőkanál zsemlemorzsa

1 kiskanál só

bors, pirospaprika Ízlés szerint

4-5 gerezd fokhagyma

1 kisebb fej vöröshagyma

10 dkg trappista sajt

Elkészítés

Főzz meg kilenc tojást keményre, hogy könnyen szeletelhető legyen; közben reszeld le a trappista sajtot.

Reszeld le a vöröshagymát és a fokhagymát. Áztasd vízbe a zsemlét, majd alaposan csavard ki. Add hozzá a hagymákkal együtt a darált húshoz, majd tegyél bele két tojást, és ízlés szerint a sót, borsot, pirospaprikát. Alaposan gyúrd össze a masszát.

Teríts le egy gyúró- vagy vágódeszkára egy tepsi méretű folpackot, majd egyenletesen oszlasd el rajta a fasírtmasszát. Erre szórd rá a reszelt sajtot úgy, hogy mindenhova jusson.

Pakold a közepére a főtt tojásokat, majd a fólia segítségével tekerd fel a rudat. Tedd tepsibe, tegyél alá egy kevés vizet, majd kend le tojással a tetejét, és szórd rá a zsemlemorzsát.

Előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon süsd pirosra, ropogósra. Néha locsold meg a szaftjával, hogy ne száradjon ki.

Tálalás előtt várd meg, hogy egy kicsit kihűljön, így könnyebben szeletelhető. Frissen főtt krumplival, kovászos uborkával az igazi!

https://szon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/eszmeletlen-trukkje-van-a-kisvardai-husboltos-nonek-5306879/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában