Baktalórántháza

2021.09.14. 08:18

Elhúzza a feszültséget

Szilágyi Ferenc második lett egy kamionhúzó versenyen.

JG

Szilágyi Ferenc baktalórántházi tűzoltó őrmester közel négy éve jár kamionhúzó versenyekre.

Szeptember első hétvégéjén eddigi legjobb eredményét érte el, a Masters kategóriában ezüstérmes lett a HSMA Magyar Erős Emberek versenyén Hernádon.

Mert ott van

George Mallory brit hegymászó 1924-ben kísérelte meghódítani a Mount Everestet. Amikor megkérdezték tőle, miért, csak annyit mondott: „Mert ott van”. Nagyjából ez lehet a magyarázata annak is, hogy valaki közel a negyvenedik életévéhez belekezd a kamionhúzásba.

– Pontosan ez a helyzet – mondja nevetve Szilágyi Ferenc. – Korábban rendszeresen jártam konditerembe, aztán öt évvel ezelőtt hívtak segítőnek egy erősemberversenyre. Megfogott a légkör, különösen a kamionhúzás ragadott meg, elkezdtem olyan edzéseket végezni, ami ehhez a sporthoz kell. Nagyjából három és fél éve volt az első versenyem, ahol ötödik lettem. Ott eldőlt, hogy ezzel akarok foglalkozni, és onnantól már rendszeresen jártam a Darázs Ádám által szervezett HSMA-viadalokra. Leginkább a kamionhúzásban indulok, de a hagyományos erősemberversenyeken is részt veszek.

A Hernádon rendezett megmérettetésen egy 15 tonnás kamiont kellett először hámmal 20 méteren keresztül elvinni, majd a következő fordulóban egy kötéllel ugyanilyen távolságon behúzni.

Nem hiányzik az adrenalin

– Mindkét versenyszám más technikát igényel – magyarázza a baktalórántházi hivatásos tűzoltó. A hámos húzáshoz elsősorban láb kell, az ülőhöz pedig inkább a kar és a hát, lábbal csak besegítünk mint az evezőpadon. Jó érzés, amikor nekiveselkedek és először megmoccan az a 15 tonna. Azt szoktam mondani, elhúzom a feszültséget és megnyugszom. Elönt az adrenalin, amikor hallom a közönség biztatását, bár ez nekem nem hiányzik, mert minden szolgálatban jelen van.

Szilágyi Ferenc elsősorban a mozgás öröméért sportol.

– Vannak az ismerőseim, barátaim közül néhányan, akik külföldi versenyekre is eljárnak, jelenleg ebben még nem gondolkozom. Engem már teljesen bevonzott az erősembersport, ameddig élvezem az edzéseket és a versenyeket, csinálom.

Szilágyi Ferenc szívesen eljár bemutatókra is. Az elmúlt hét végén a baktalórántházi városnapokon húzott el egy kamiont, szeptember 18-án a vásárosnaményi Zoárd-Napi Sokadalomban ismétli meg ezt a mutatványt.

Borítókép: Úton az ezüstérem felé | Fotó: Várkonyi Edina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában