Nyíregyháza

2021.09.02. 20:00

Fél évszázada a vevőkért dolgozik a nyíregyházi hentes

A vásárlók visszajelzései inspirálják.

MI

Munka közben a rutinos nyíregyházi hentes, Czuczor Attila | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter

50 éve, hogy a nyíregyházi Czuczor Attila tanulóként a hentes szakmát választotta, és azóta is a legnagyobb szakértelemmel és odaadással űzi hivatását – a vevők örömére. Napjainkban már nagyon ritka, hogy valaki ennyi időt töltsön egy munkahelyen, vagy akár egy szakmában, s a nem mindennapi pályáról készséggel mesélt lapunknak a nyíregyházi hentesmester.

Inspiráló beszélgetések

– Annak idején kevés bolt volt, és gyerekként nagyon megtetszett az eladószakma, szerettem volna emberek között dolgozni, másokat megismerni. Ma már ez sokakat elriaszt, de engem pont ez vezérelt a pályára.

– A Jósavárosban, egy mintaboltban dolgoztam 1975-től egészen 2016-ig. Régen ez volt a város egyik legkedveltebb, és legjobban ellátott boltja. A munkaadók és a kollégák időről időre változtak, de én az állandóságot képviseltem – engedett bepillantást a kezdetekbe Czuczor Attila, aki elmondása szerint a mai napig szereti a hivatását, minden nap jókedvvel indul dolgozni a kórházzal szembeni élelmiszerüzletbe.

– Különösen a vásárlók elégedettsége, a jóízű beszélgetések miatt élvezem, amit csinálok. Amikor nincs olyan nagy forgalom, szinte mindenkivel váltok néhány szót, ami a vevőt is, és engem is jobb kedvre derít. Tudom, ma már nagyon ritka, hogy valaki ennyi időt töltsön egy szakmában, de én hűséges típus vagyok – tette hozzá mosolyogva a szakember, akit arról is kérdeztünk, mi változott meg az öt évtized alatt, és mi sarkallja arra, hogy ennyi idő után ilyen elhivatottan lássa el feladatait.

Munka közben a rutinos nyíregyházi hentes, Czuczor Attila | Fotó: Sipeki Péter

– A szakmai fortélyok szinte változatlanok, egy sertést ugyanúgy kell darabolni és eladni, de nem mindegy, milyen a kiszolgálás. Mi sok éve megtanultuk, hogyan bánjunk a vásárlókkal, nem elég csak egy-két szóval nyugtázni, hogy ki mit szeretne. Sokakat meglep a közvetlenségem, hogy felajánlom, kicsontozom vagy épp szeletelem a húst, méghozzá úgy, ahogy a kedves vásárló szeretné.

– Szerintem ez manapság több helyen elmarad, pedig kis odafigyeléssel a vevők is jó szájízzel távoznak, s a mi napunk is szebb lesz. Mindez „kifizetődő”, a jó visszajelzések inspirálnak és erőt adnak ahhoz, hogy még jobb legyek a magam területén. Úgy vélem, csak úgy lehet ezt ennyi időn keresztül csinálni, ha valaki szereti, élvezi a munkáját, nem csupán letudni akarja a munkaidőt – ismertette hitvallását a szakember, aki ma már tízből nyolcszor néhány deka eltéréssel, szemre megmondja, mennyit nyom a hús a mérlegen.

Öt évtized után jár a pihenés

Czuczor Attila szerint ahogy telik az idő, és morzsolódik le az idősebb korosztály, egyre kevesebb az igazán elhivatott szakember.

– Természetesen vannak kifejezetten pozitív tapasztalataim is, hiszen akadnak még olyan fiatalok, akik tanácsot kérnek tőlem, megkérnek, hogy adjam át azokat a szakmai fogásokat, amiket az évtizedek alatt elsajátítottam. Meglepődnek, mennyire fontos egy olyan egyszerű folyamat is mint a kés élezése, de ez a mi egyik legfontosabb munkaeszközünk, s enélkül nem is tudnánk szépen dolgozni.

– Egyre több az előrecsomagolt hús, ezért az igazi szakmai rész kevesebb, de a változás természetes. Sokszor hallom vissza, hogy a törzsvásárlók kifejezetten miattam járnak a boltba. Ez óriási dopping a nehéz napokon, és egyfajta szakmai elismerés is. Ezáltal tudom, hogy amit csinálok, az jó, és az a legfontosabb, hogy a vevőink elégedettek legyenek – tudtuk meg Czuczor Attilától, aki a jövőbeni terveiről elmondta, csupán néhány hónap, és eléri a nyugdíjkorhatárt.

– Azt tervezem, hogy még egy ideig dolgozom, ha nem is teljes gőzzel, de rövidebb munkaidővel folytatnám a munkát, nem szeretnék tétlenül ülni. Ennyi idősen érdemes lassítani, 50 ledolgozott év után jár a pihenés. Van egy kis díszkertem virágokkal, cserjékkel, ott mindig akad tennivaló, a szabadidőm nagy részét pedig a családomnak szentelem. Az olvasásra is több időm jut majd, rajongok a sportért, és a Kelet-Magyarország is évtizedek óta a reggeleim része.

– Régi vágású fickó vagyok, bár az interneten szinte minden elérhető, szeretem reggelente lapozgatni az újságot, érezni az illatát. A testmozgás fontos számomra, ez nem is fog változni később sem. A napi két hosszabb séta elengedhetetlen, hogy egészséges maradjak, arról nem is beszélve, mennyire kikapcsol egy fárasztó nap után, és segít levezetni a feszültséget. Naponta 4 kilométert gyalogolok, és ez a szenvedélyem a nyugdíjas évekre is megmarad majd – avatott be terveibe Czuczor Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában