Migrén

2021.10.03. 11:30

Akár százféle fájdalom – lehet tompa, szúró, görcsös

Mikor kell arra gondolni, hogy egy banális fejfájásnál nagyobb lehet a baj?

KO

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a fejfájásnak. Még azok sem, akiknek visszatérő problémájuk, s hetente akár többször is meg kell birkózniuk a kínzó fájdalommal. Az emberek többsége legyint egyet, bevesz egy fájdalomcsillapítót, aztán ha szerencsés esetben egy-két órán belül megszűnik a fájdalom, nem foglalkozik tovább vele.

Mindez rendjén is van addig, amíg a probléma nem ölt súlyos formát, s az intő jelek miatt neurológushoz kell fordulni. Hogy pontosan milyen esetekben ajánlott a szakorvosi vizsgálat, erről dr. Jánvári Adrienn neurológussal, a Prestige Magánkórház szakorvosával beszélgettünk. Rögtön az elején elmondta: a fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele.

– Két típusát különböztetjük meg, a diagnosztikában a két változatot jól el kell különíteni egymástól, mert teljesen más terápiát igényelnek. Az első csoportba azokat a fejfájásokat soroljuk, ahol valamilyen más betegség tüneteként jelentkezik a fájdalomérzet. Például magas vérnyomással küzdőknek gyakran fáj a fejük, a különböző gyulladások a szervezetben szintén okozhatnak fejgörcsöt, ugyanígy az emésztőszervi betegségek, a hormonzavar és a daganatos elváltozások (nem kizárólag az agyban jelentkező rosszindulatú daganatra kell gondolni) egy részét is kísérheti gyötrő nyomásérzés a fejben.

– Ilyenkor elsődlegesen az alapbetegséget kell kezelni, s megszűnik a fejfájás is. Tehát, ha egy krónikus betegnek felszökik a vérnyomása, a betegségére felírt gyógyszerét kell megfelelő dózisban és időben beszednie, hogy megszűnjön a sajgás. Ugyanez a helyzet az allergiás betegeknél és az emésztőszervi problémákkal küzdőknél is, hogy mindig az alapbetegség kezelésével előzhető meg a betegséget kísérő tünet: a fejfájás – emelte ki dr. Jánvári Adrienn, majd rátért a sokak által ismert migrénre, valamint a tenziós fejfájásokra.

Nem szabad várakozni

– A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában féloldali fejfájás, amit bizonyos figyelmeztető jelek vezetnek be. Valamely érzékszervhez kapcsolható jelzés (fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). Gyakran egyéb tünetekkel együtt jelentkezik: émelygéssel, fény- és hangérzékenységgel. A migrénre speciálisan kifejlesztett gyógyszerek hatékonyak, a roham általában 1-2 órán belül lezajlik.

– Miről ismerjük fel a tenziós fejfájást? Gyenge vagy közepesen erős, a halánték két oldalán jelentkező, nyomó jellegű kellemetlen érzéssel jár, de fájdalomcsillapítók hatására rövid időn belül megszűnik – hangzottak el a főbb jellemzők.

Akkor mégis mikor kell arra gondolni, hogy egy banális fejfájásnál nagyobb lehet a baj? – Ha megváltozik a fejfájás jellege, és az eddig tompa fájdalomból egy feszítő, lüktető, hasogató érzés alakul ki, mely órákon keresztül fennáll. A hirtelen jelentkező és koponyaűri nyomással járó eseteknél pedig nem szabad késlekedni, megvárni az állapotromlást (bénulás, stroke jeleit), azonnal mentőt kell hívni.

– A neurológiai vizsgálat során elsődlegesen a súlyos központi idegrendszeri és a daganatos betegségeket zárjuk ki. Ha a fejfájás hátterében nem állnak ilyen típusú problémák, akkor a többi betegségcsoportra fókuszálunk, ugyanis akár a stressz, a kiszáradás, nőknél a hormonális változások, arcüregi gyulladások mind-mind melegágyai a fejfájásnak – mondta dr. Jánvári Adrienn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában