Az egészségről közérthetően

2021.10.25. 11:30

Kis mennyiségben, ritkán fogyasztva a paradicsom nem okoz komoly gondot

Közel sem egy ártatlan finomság? Az egészségről közérthetően dr. Mórik Gyulával.

Dr. Mórik Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Gyermekkoromban annak ellenére, hogy napról napra többet ismertem meg a világból, szentül hittem, hogy a földgolyón kizárólag magyarok élnek. Védelmemben csak annyit mondanék, hogy a logika talaján állva minden jel erre mutatott. Mit láthattunk akkoriban? Azt, hogy kedvenc fantasztikus történeteinket Verne Gyula írta, Winnetou csatáit May Károly vetette papírra, a legnagyobb felfedezőt pedig Kolumbusz Kristófnak hívták. Derék, magyar emberek, vélhettem joggal.

A Jules Verne, Karl May és Cristoforo Colombo nevek semmit nem mondtak nekem az időtájt. Kolumbusz Kristóf bátor felfedező, képzett hajós és a Korona hű alattvalója volt. Mint ilyen, mindent megtett, hogy az általa felfedezett Újvilágból a legtöbb érdekességet elhozza a vén Európába. Hozott kincseket, ásványokat, de nem volt rest az amerikai kontinensen őshonos állatokat és növényeket sem betuszkolni hajóiba, s nemcsak úgy, halomra, hanem pontos ismeretekkel felcímkézve.

Neki köszönhetően még a kontinens botcsinálta botanikusai is tudták, hogy a paradicsom legalább olyan mérgező, mint amilyen impozáns és csalogató. Érdekes, mennyi tévhit kapcsolódik hozzá. Először is, a paradicsom gyümölcs, a burgonyafélék családjába tartozik. Ennyi kavarodás bőven sok, de nem fújhatunk visszavonulót, mert mára mindenki hűtőjében ott lapul Kolumbusz mérgező „almája”.

Így akart öngyilkos lenni

Amint említettem, Kolumbusz jelezte, hogy az új növény szépségével csak mérgező volta vetekszik. Ezt az ismeretet az emberek évszázadokig, generációról generációra tovább is adták. A sors fintora, hogy éppen azon a kontinensen kezdték először fogyasztani, ahol korábban az őslakosok pontosan ismerték negatív hatásait. A szájhagyomány szerint Philadelphiában egy úriember polgári tiltakozásként nyílt színi öngyilkosságot kívánt elkövetni, aminek eszközéül az akkor még köztudottan mérgező paradicsomot választotta.

A város főterén összegyűlt, vérszomjas tömeg szeme láttára harapott bele a gyümölcsbe, de legnagyobb meglepetésére nem rogyott holtan össze. Céltudatosan falta be a további paradicsomokat, amelyek erőteljes bélmozgásoknál nagyobb problémát nem okoztak számára. A tiltakozás érdektelenségbe fulladt, a paradicsom viszont hódító útjára indult. Itália földjén lett a legnépszerűbb, bár az ottaniak évszázadokig figyeltek a negatív hatásainak minimalizálására.

Védelmi fegyverként használja

Az olasz barátom 97 éves édesanyja pár éve még kivette a kezemből a paradicsomot, amikor szerettem volna beleharapni. Hosszas, dallamos olasz körmondatokban figyelmeztetett, hogy lassan a testtel. A paradicsom héja és magjai erősen mérgezőek, azokat semmi szín alatt nem esszük meg. A paradicsomszósz készítése is úgy kezdődik, hogy a frissen szedett paradicsomot forró vízből hideg vízbe tesszük, a héját lehúzzuk, a magokat pedig kiskanállal kikaparjuk, és csak a gyümölcshúst főzzük, egészen lassan, hosszú ideig.

A régi öregek még követték a hagyományokat, melyek sok esetben ösztönösen az egészség védelmét szolgálták. A paradicsom ugyanis tele van lektinekkel. Kiváltképp a héja és a magjai. Ezek eltávolításával jelentősen csökken a lektintartalom, a még bennmaradó lektinek jó részét pedig a hosszú főzéssel tudjuk lebontani. A növény elsősorban az őt megtámadó rovarok ellen készíti és használja őket mint védelmi fegyvereket.

Bizonyítottan egészségtelen

Ezek a „vegyi fegyverek” sajnos ránk, emberekre is negatív hatással vannak. Bántják a belek belső felszínét, testszerte gyulladásokat okoznak, vagy akár téves immunválaszt váltanak ki. Kis mennyiségben, ritkán fogyasztva a paradicsom nem okoz komoly gondot, de rendszeres fogyasztása bizonyítottan egészségtelen. Szerepet játszik az érfalak gyulladásában, a magas vérnyomás kialakulásában, a koszorúerekben kialakuló szűkületekben. Autoimmun kórképekben szenvedőknél a betegség fellángolásához vagy rosszabbodásához vezethet. Lássuk be, közel sem egy ártatlan finomság.

Ha valaki semmiképpen nem tud szakítani a fogyasztásával, vegye ki a magját, és húzza le a héját. Ha pedig komolyabb mennyiséget akar enni belőle, főzze a lehető legmagasabb hőfokon, kuktában, legalább 30-60 percig, így a lektinek jó részét közömbösíteni tudja. Szörnyű dolog új ismeretekre szert tenni. Ezek mutattak rá, hogy imádott kedvenceim nem is magyarok, és a finom paradicsom nemhogy nem egészséges, hanem kimondottan ártalmas. Elgondolkodtam, hogy kell-e nekünk ez a fene nagy tudomány? Naná, hogy kell! Segít egészséges, boldog, hosszú életet élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában