Nyíregyháza

2021.11.24. 20:00

Elavult villanyhálózat: fejünk a hurokban?

Ha a szemünk előtt lángol a falban a vezeték, áramtalanítsunk, oltsunk és hívjunk szakembert.

MJ

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A villamosság nem játék, érdemes ezt már egészen kicsi korban a fejünkbe vésni, mielőtt kedvünk támadnaa a konnektorral babrálni. A szakemberek később sem javasolják, hogy otthon belepiszkáljunk a hálózatba, mert régi villanyszerelői bölcsesség: a feszültség alatt lévő vezeték éppen úgy néz ki, mint a feszültségmentes, csak más a fogása.

Mindezzel együtt nem árt, ha van némi fogalmunk arról, milyen műszaki körülmények között érezhetjük magunkat biztonságban. Lehetőleg ne akkor fusson át rajtunk a feszültség, amikor már lángol a falban a vezeték. Mint tudjuk, a jó pap holtig tanul, ezért is kérdeztünk meg néhány szakembert, mivel érdemes – akár egyszerű fogyasztóként – tisztában lennünk.

A túlmelegedés veszélyei

– A keresztmetszet és az anyag minősége minden vezetéknél meghatározza, milyen áramerősséggel (amperrel) terhelhető, mire van méretezve – kezdte az alapokkal Ráskó Ferenc, az Energocoop Kft. ügyvezető igazgatója.

– Mindegyikhez szabványméret társul, az 1,5 négyzetmilliméterestől egészen a 2,5-ösig vagy a 4-esig. Vannak persze jóval magasabb értékek is, de lakásoknál általában az említetteket használják. Régebben alumínium- vagy rézvezetékkel is szereltek kommunális rendszereket, azaz lakásokat, sajnos ma is nagyon sok ilyen ingatlan van még. Ha spórolni akartak, a legkisebb keresztmetszetűeket rakták a falakba, ezek pedig már nem biztos, hogy tolerálnak egy 16 amperes fogyasztót, vagy egy dugaszolóaljzatot. Sajnos az idő elteltével a kötések biztonságossága is romlik, a vezetékek oxidálódnak, szaknyelven szólva megnő az átmeneti ellenállásuk, és mint egy fogyasztónál, elindul a túlmelegedés.

Egy régi, vagy régóta használt, merevvé vált vezeték egyébként is könnyebben lángra lobbanhat, ugyanígy az egymáshoz közel lévő nullás vezeték és a fázis között a feszültségkülönbség miatt áthúzhat az áram.

– A keresztmetszet sajnos akkor is lecsökkenhet, ha nem vették figyelembe egy vezeték megengedett hajlítási sugarát, ebből a falban egyébként se látható semmi – sorolta a gondokat a cég vezetője.

– Harminc éve egy lakás terhelése nemigen haladta meg a 10-16 ampert, mivel közel sem volt ennyi fogyasztó, mint ma. Ha egy régi lakás rendszerére rácsatlakozik egy olyan modern mosógép, amelyik csak magában 12 ampert is felvesz, azzal már gond lehet. Gyakran indulnak el a nem kívánt folyamatok a dugaszolóaljzatnál. Mivel a rendszer ott érintkezik leginkább a külvilággal, párával, könnyebben be is indul az oxidáció.

– Leszerelve az aljzatot, szerencsés esetben a megpörkölődött szigetelés még időben figyelmeztet a veszélyre, és elvégezhető a javítás. Bizonyos időközönként szabványosítási felülvizsgálatot is javallott lenne elvégeztetni, a magánlakásoknál legalább hatévente, de erre sajnos kevesen fordítanak pénzt.

Ráskó Ferenc elmondta: vannak jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ha bizonyos időközönként elmegy az áram, majd visszajön, de sem a fogyasztó nem hibás, sem a kismegszakító nem oldott le, már lehet gyanakodni. Ha a kismegszakító old le időnként – leginkább nedves időben –, majd egy időre ismét megáll, valahol zárlat lehet a rendszerben.

Akkor is túlterhelt egy rendszer, ha a kismegszakítót rosszul választották meg. A konnektorból kihúzott meleg dugvilla hőfejlődésre utal a kötéseknél. Amikor egy fogyasztó ráz, vagy a kettős szigetelés ment benne tönkre, vagy a konnektor nincs földelve zöld-sárga vezetékkel. Nem hiba, ha az utóbbi hiányzik az otthoni billenőkapcsolókból és a legtöbb lámpatestekből, ott ugyanis nincs erre szükség.

Csoki helyett Wago

Hasonló szabályokra, jelenségekre figyelmeztetett Kelemen Márk villanyszerelő mester, néhány szerelési hibára is felhívva a figyelmet.

– Régen – hibásan – a vezetékeket úgy csatlakoztatták, hogy összesodorták a végeiket, és szigetelőszalaggal lefedték. Ugyanígy nem szerencsés az alumínium- és a rézkábel vegyes használata. Mivel oxidálódva reakcióba léphetnek egymással, a kettőt tanácsosabb összekötni az úgynevezett sorkapocs (csoki) helyett Wago csatlakozóval, amibe alumíniumpasztát is javallott nyomni – magyarázta.

Megnyugtatott, hogy gyengeáramú fogyasztókból akár öt-hatot is lehet csatlakoztatni CE minősítéssel ellátott hosszabbítóhoz, de egy konnektorról mikrohullámú sütőt és vízforralót egyszerre ne nagyon használjunk.

Mindketten leszögezték, hogy a régi rendszereknél csak a teljes korszerűsítés a megnyugtató megoldás, több áramkör beiktatásával, ha még oly költséges is.

Becsövezett falak kábelcseréjénél könnyebb a szakemberek dolga, mint a vakolat alá rögzített MM vezetékek esetében, ott komolyabb bontásra lesz szükség. Panellakásoknál pedig, mivel a fal nem véshető, muszáj vezetékcsatornázni. És ami a legfontosabb, ne kezdjünk el barkácsolni, minden elektromos problémához hívjunk szakembert!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában