egészség

2021.11.04. 07:00

Rákaptak a fiatalok az e-cigarettára

Nem kizárt, az e-cigisekből is lehet később masszív dohányos.

KO

A készülékek használata és a függőség kialakulása kapcsolatban áll

Fotó: illusztráció: Shutterstock

– Az alternatív dohányzási eszközökről régen kiderült, hogy nem lehet velük leszokni a cigiről. Sőt, használatukkal ugyanúgy függőséget alakítanak ki, mint a nikotin. A tüdőnek semmilyen irritáló anyag nem tesz jót – erősítette meg dr. Obbágy Veronika.

Az elektromos cigarettát a dohányzásról leszokást segítő eszközként tartják számon. Legalábbis amikor megjelentek az első e-cigik, azt mondták: „Ha ezeket szívják, kevésbé ártanak egészségüknek.” Azóta kiderült, nemhogy nem lehet az alternatív dohányzással leszokni a hagyományos „pöfékelésről”, de még rá is lehet szokni a füstölgésre.

Egyre fiatalabban szívják

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nemrég kiadott ezzel kapcsolatban egy sajtóközleményt, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az alternatív dohánytermékek ugyanúgy ártanak, mint a cigaretta, s az ez iránti sóvárság, a függőség is kialakulhat.

– A tavaly elvégzett Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérésből kiderült, hogy a 13-15 éves korosztályban egyre elterjedtebb az elektronikus dohányeszközök használata: míg 2016-ban 23 százalék nyilatkozott úgy, hogy használt már ilyet, 2020-ban 32 százalékra növekedett ez a szám, ezzel párhuzamosan a kipróbálók átlagéletkora 14 évről 13 évre csökkent. Összességében pedig a megkérdezettek 12 százaléka használ valamilyen gyakorisággal elektronikus cigarettát – közölte az intézet a felmérés kétségbeejtő adatait.

Már csak azért is aggodalomra ad okot mindez, mert a nikotin az egyik legaddiktívabb szer, és ha már tizenévesen rászokik valaki, utána nagyon nehezen teszi le. A nikotin sajátossága, hogy olyan hormonokat szabadít fel az agyban, amelyek jutalomérzetet váltanak ki a felhasználóban, ezzel is fokozva a következő szál cigaretta utáni sóvárgást.

Bántja a légzőszervet

A Korányi-intézet „Függőség helyett válaszd a függetlenséget!” elnevezésű kezdeményezésével a fiatalok egészségtudatosságát szeretnék növelni, az alternatív dohányzás káros hatásairól pedig újabb és újabb kutatások jelennek meg. Dr. Obbágy Veronika nyíregyházi tüdőgyógyász főorvos is megosztott egyet lapunkkal.

Elmondta: – Az e-cigaretta ugyanúgy kialakítja a fizikai és a pszichés függőséget, emellett közvetlenül károsítja a tüdőt hasonlóan a hagyományos cigarettához. Tüdőfibrózishoz, a tüdő korai öregedéséhez vezethet. Az USA-ban ezt olyan fiataloknál is kimutatták, akik nem dohányoztak, de rendszeresen szívták az e-cigarettát – emelte ki a főorvos, majd röviden le is írta, mit jelent a tüdőfibrózis.

– A tüdő szövete egészséges állapotában olyan, mint egy rugalmas szivacs. A kis léghólyagocskák falában futó erek biztosítják a tüdőbe bekerülő oxigén eljutását a szervezet sejtjeihez, majd onnan a szén-dioxid kijutását a szövetekből s a tüdőn keresztül a külvilágba. Amikor tüdőfibrózis alakul ki, ez a rugalmas szövet megkeményedik, rugalmatlanná válik, és a léghólyagocskák falában lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét, azaz az oxigén átjutását a keringés felé, illetve a szén-dioxid kiáramlását a külvilágba. Fontos megjegyezni, hogy a tüdőfibrózis gyógyíthatatlan betegség, csak a progressziója lassítható. Egyébként a tüdőnek nem hiányzik semmiféle inger. Az elektromos cigarettákkal ha kátrányt nem is visz be a dohányzó a szervezetébe, de más anyagokat igen, nem tudni pontosan, milyen anyagok ezek. A dohány hevítésekor a készülék nikotint és különböző vegyületeket tartalmazó úgynevezett aeroszolt termel, tehát mikroszemcséket és párát lélegez be a tüdő, ami szintén irritálja a légzőszervet. Semmilyen ingerlő anyagot nem lenne szabad beszívni, belélegezni! A pára okozhat a tüdő szöveteiben gyulladást is, megzavarja a légzőszervből a károsító szennyeződéseket, baktériumokat eltávolító sejtek működését. Felborítja a légzőszerv természetes működését – fejtette ki dr. Obbágy Veronika.


Elhatározás, akaraterő

– Dohányzás az addiktív viselkedések egyik fajtája. A dohányosok többsége sokszor önmaguk megnyugtatására szívják a cigit. Nem is a nikotin, hanem a cigarettázás közben megszokott mozdulatok hatnak nyugtatóan – fűzte hozzá a témához Tullner Gabriella pszichológus. – Akár az e-ciginek, akár a hagyományosnak is megvan ez a nyugtató hatása, de bizonyos idő elteltével már nem oldja, hanem fokozza a feszültséget, főként, ha nem gyújthat rá az illető, és jön a cselekvés utáni sóvárgás. A leszokás fejben dől el, és mindenekelőtt akaraterő kell hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában