Fehérgyarmat

2021.11.28. 08:42

Százévesen is életvidáman

Manyi néni rendszeresen olvassa most is a Kelet-Magyarországot.

Fecske László

Fotó: Fecske László

Igen ritka dolog az, ha valaki eléri a századik életévét. A Nyírbogáton született Csüllög Andrásné (Gáspár Margit) a napokban, november 27-én tölti be ezt a magas életkort. Csüllög Andrásné (Manyi néni) 1921-ben született Nyírbogáton, öt testvér közül elsőként. Csupán hároméves volt, amikor az édesanyja huszonhárom évesen meghalt, a nevelését pedig a nagynénje vette át.

Két unoka, két dédunoka

A szülei – s később ő maga is – Nyírbátorban, a nagy hírű „Bóni” Gyártelepen dolgoztak hosszú éveken át. Manyi néni születésekor a család szolgálati lakást kapott Nyírbátorban, s hosszú időre odaköltöztek, az óvodás éveit is ezen a településen kezdte meg. A II. világháború idején a gyár, ahol a család dolgozott, hadiüzem volt, termékeit – különösen a rum- és likőrgyár készítményeit – a honvédség részére kötötték le. A gyártelep rengeteg embernek adott munkát. E helyen többek között működött szeszfinomító, kókusz- és növényolajgyár, szappangyár, s 1933-ban kenyérgyárat is létesítettek. Manyi néni a Községi Polgári Leányiskola elvégzése után a gyár több területén éveken át irodai munkát végzett. Miután férjhez ment, otthagyta a munkahelyét, a ház körüli teendők ugyanis teljesen lekötötték minden idejét.

Nyírbogátra költöztek, ahol a háziállatok s a gyümölcsöskertjük gondozása rengeteg munkával járt. Egyetlen lányuk született, Margit. A családfő (Csüllög András) 1986-ban elhunyt, s mivel ekkor már a gyermekük is külön családot alapított Fehérgyarmaton, Manyi néni magára maradt. 2013-ban költözött be ő is Fehérgyarmatra, s azóta is itt él a lányával. Az évek alatt két unokája és két dédunokája született, akik gyakran meglátogatják.

Kéményseprők, bohócok

Száz év ide vagy oda, Manyi néni még ma is igen aktív. Reggelente beágyaz, teát főz, Bibliát olvas, tévézik, de emellett rendszeresen böngészi a Kelet-Magyarország hasábjait is. Elmondása szerint mióta él, a tű a mindene. Napi szinten varrogat. Tucatnyi babát (kéményseprőt, bohócot, Mikulást stb.), tűpárnát és papucsot is készített már. Mindezt óriási türelemmel, csupán hobbitevékenységként végzi. Szeret keresztrejtvényt fejteni, s bevallása szerint annyira szeret olvasni, hogy voltak idők, amikor hajnali kettőkor tette le a könyvet.

Manyi néninek a mai napig kiváló memóriája van, kristálytisztán emlékszik vissza még a gyermekkorára is, s az, hogy a munkáival örömet szerez az embereknek, csak még nagyobb lendületet és energiát ad neki a továbbiakban. Hívő asszonyként a következőt vallja: „Hiszem azt, hogy van egy legfelsőbb hatalom, mely könyörületes bölcsességgel intézi sorsunkat.”

Borítókép: Manyi néni még százévesen is elolvassa mindennap a lapunkat | Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában