Nyíregyháza

2022.04.19. 07:00

Mindig nagy élmény a szalonka tavaszi húzása

Nehéz szavakba önteni, mit él át ilyenkor a vadász.

KM

Két héttel ezelőtt már foglalkoztunk a szalonka vadászatával, azonban megkereste szerkesztőségünket egy újabb sportvadász, aki szívesen megosztotta velünk élményeit. Hazánkban a tavaszi szalonkavadászat „örömeit” csak érzelmi alapon lehet megközelíteni, gazdálkodási jelentősége nincs. A madár vadászata napjainkban korlátozott, csupán tudományos céllal, monitoringvizsgálat érdekében szabad elejteniük a bejelentkezett vadásztársaságoknak. 

Különleges a hangulat

– A szalonkaszezon végén kaptam a meghívást az egyik vadásztársaságtól. Úgy mondták nekem, hogy az a szezon végét jelzi, ha megjönnek a gólyák, s azokban a napokban Tokajban láttam is hat gólyát. Erdőbényén és Bodrogkeresztúr határában figyeltük az erdő királynőjének a „húzását” – elevenítette fel élményeit a nyíregyházi vadász. 

– Mi az esti órákban ültünk ki mindkét alkalommal. Nehéz szavakba önteni, mit él át olyankor a vadász. Ébredezik a természet, csicseregnek a madarak, zsong az egész erdő, a téli vadászatok után különleges hangulata van a szalonkalesnek. Ráadásul nem is kell hosszú időre gondolni, az egész röpte ideje mindössze fél óra, esetleg egy óra a napnyugta és a sötétedés között. A madarak gyorsak, hirtelen húznak el felettünk. 

Őzgidák a közelben

– Tavaly szereztem meg a vadászengedélyt, először voltam szalonkavadászaton. Nem is volt számomra sikeres, mert egyet sem tudtam terítékre hozni. Aki meghívott, tapasztalt vadász, sikerült is szalonkát elejtenie mind a két vadászaton. Nagyon élvezetes a madár vadászata, szép átmenetet jelent a téli és a nyári vadászat között. 

– A Bodrog árterében ott volt tőlem öt-tíz méterre két kis őzgida. Mivel mozdulatlanul várakoztam, közel jöttek hozzám az őzek, hihetetlen nagy élmény volt ott lenni mellettük. Tetszett, hogy a gyülekezéskor sokat beszélgettünk a vadásztársakkal, a vadászat után pedig azt idéztük fel, ki hogyan élte meg a szalonkák repülését. 

 

Borítókép: Vadászat után | Illusztráció: vadaszlap.hu

Címkék#vadászat
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában