Nyíregyháza

2022.05.30. 15:09

Ősbemutató a magyar klasszikus zene napján

A nyíregyházi származású zeneszerzőt a skandináv mitológia ihlette meg.

M. S.

Dragony Tímea

Fotó: Pályi Zsófia archívuma

A magyar klasszikus zene napját május 30-án ünnepeljük. Kialakulásának előzménye, hogy az elmúlt fél évszázad magyar zenei életének egyik meghatározó alakja, Kocsis Zoltán minden évben a születésnapján koncertet adott jótékony célokra, s a muzsikus társait, barátait meghívta közös zenélésre. 

Egy pályázatra készült 

Ezt a nemes hagyományt elevenítette fel az általa majdnem húsz évig vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Zeneakadémia, és születésnapját, május 30-át elnevezték a magyar klasszikus zene napjának. Születésének hetvenedik évfordulóján a Zeneakadémia dísztermében a huszadik század klasszikus magyar szerzői – Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán – egy-egy műve mellett napjaink magyar zenéje is képviselteti magát: ősbemutatóként hangzik el Dragony Tímea zeneszerző skandináv mitológia ihlette alkotása. 

Dragony Tímea
Forrás: Pályi Zsófia archívuma

A MÜPA 2020-as Zeneműpályázatán szimfonikus zenekari művek kategóriájában díjazott kompozíciója a BIFROST „a Híd”, amelyet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólaltat meg Oliver von Dohnányi vezényletével.Dragony Tímea zenei pályája a Szabó Dénes Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas karnagy vezette Cantemus Kórusban kezdődött, majd a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában folytatódott tovább. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneszerzés szakon diplomázott 2002-ben. Azóta a koncertélet aktív résztvevője, szerzői estjei, bemutatói nagyszámú érdeklődőt vonzanak. Szerzői tevékenysége mellett zenepedagógusként is dolgozik. 

– Különleges érzés volt e művem komponálása és izgalmas élmény a zenei elképzeléseim megvalósítása – mondta lapunknak a zeneszerző. – Egy álmom vált valóra, amikor kiderült, hogy ezt a nagyszabású művemet a Nemzeti Filharmonikusok előadásában hallhatom majd. Megtiszteltetés számomra, hogy ilyen neves zeneszerzők nagyszerű alkotásai mellett hangzik el a művem. Külön öröm, hogy a hangversenyt a Bartók Rádió 19.30-tól élő adásban közvetíti és online streaming is lesz, vagyis később visszahallgatható. 

M. S. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában