Nyíregyháza

2022.05.30. 07:00

Szépen pengette gitárját a comói színházban

Az első hely és a különdíj nagy motivációs erőt jelent a további munkához.

MML

Az olaszországi verseny előtt a Nyíregyházi Városi Galériában is bemutathatta tudását Gégényi Dániel Imre / Egy kis városnézés: a Comói-tó partján

Fotó: Tokodi Gábor archívuma, Dodó Ferenc

Az olaszországi Como városa örökre szép emlék marad a Nyíregyházán élő Gégényi Dániel Imrének, ugyanis a május közepén megrendezett nemzetközi klasszikus zenei versenyről a zsűri döntése alapján megosztott első helyezést és különdíjat hozhatott haza. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozatának gitár tanszakos növendéke kérésünkre felelevenítette az előzményeket és magát a versenyt. 

Éles kontraszt a művek között 

– A gitártanárom, Tokodi Gábor vetette fel, hogy mi lenne, ha elindulnék ezen a nemzetközi versenyen. Az első fordulót online formában rendezték meg, s a legjobban szereplő fiatalokat hívták meg Comóba. Mind a két alkalommal William Walton, Johann Sebastian Bach, Luigi Legnani, Manuel Maria Ponce műveit játszottam el. Az igazi nehézség a művek karakterbeli váltásaiban rejlett. A kubai táncos hangulatot visszaadó vibráló, pergő szám után lírai, fájdalmas szerzemények következtek, vagyis éles kontrasztok voltak az egyes darabok között, s mindezek után befejezésül egy gyors, virtuóz zenemű következett – mesélte az idén érettségiző diák. 

– A comói nagyszínházban rendezték meg a döntőt, lélegzetelállító az épület, igazi kincsesláda az 1831-ben átadott, itáliai neoklasszicista stílusban megépített színház. Nagy élményt jelentett a számomra, hogy ebben a különleges hangulatú színházteremben gitározhattam. Ez egy általános klasszikus zenei verseny volt, a döntőbe meghívást kapott többek között zongorista, hegedűs, trombitás fiatal, valamint egy gitárduó is. Az olaszországi résztvevők mellett jöttek versenyzők Franciaországból és Svájcból is. 

– A verseny napján már ki is hirdették az eredményt. Talán mondanom sem kell, nagyon boldog voltam Tokodi Gábor tanár úrral együtt, ugyanis ketten utaztunk el erre a zenei megmérettetésre. Az első nemzetközi versenyemen elért siker megerősített abban, hogy az elmúlt évek nem vesztek kárba, jó úton haladok. A comói első hely és a különdíj nagy motivációs erőt jelent a további munkámhoz. Jól tudom, hogy mindig lehet fejlődni, sokat kell még tanulnom. Úgy tervezem, hogy az érettségi után maradok az ötödik évre is a művészeti szakgimnáziumban, utána pedig egyetemen szeretném folytatni a zenei tanulmányaimat. 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon hogyan esett a választása éppen a gitárra. 

Gyakorlás és koncertezés 

– Korábban öt évig zongorázni tanultam. A keresztapám hobbiból gitározott, s annyira megtetszett ez a hangszer, hogy úgy éreztem, ez való nekem. Az általános iskola 7. osztályába jártam, amikor a zongorát felváltotta a gitár. Nyíregyházán a Muzsika Zeneiskolában kezdtem megismerkedni a hangszerrel, a tanárom már akkor is Tokodi Gábor volt. Nyolcadikban a továbbtanulás kérdésekor egyértelmű volt a számomra, hogy hol folytatom a tanulmányaimat – mondta Gégényi Dániel Imre, aki befejezésül még elárulta: a közelgő nyári szünetben sok gyakorlás vár rá, és szeretne sokat koncertezni is. Mostanában nagyon tetszik neki Roland Dyens (1955–2016) francia klasszikus gitáros és zeneszerző munkássága, a nyáron megpróbálkozik a műveinek megtanulásával is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában