Nyíregyháza

2022.06.03. 20:00

Négy próbatétel várt a diákokra a Bujtosi-tónál

A viadal legjobb három helyezettje jutalmul elmehet az országos táborba.

MML

Elől a 3 dobogós

Fotó: M. Magyar László

Horgászviadalt rendezett a megye középiskolás diákjainak május utolsó vasárnapján a Bujtosi-tónál a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége. 

Nem könnyű a horogkötés 

– Nyugodtan mondhatom, hogy a horgászviadal már hagyomány, hiszen évek óta megrendezzük itt a Bujtosi-tónál – mondta el érdeklődésünkre az eredményhirdetés után Biri Imre, a verseny főszervezője. 

– Nyolc-tíz középiskolás fiatal szokott jelentkezni erre a megmérettetésre. Nem sima horgászverseny, ugyanis négy próbatétel vár a résztvevőkre. Tesztlap kitöltésével kezdték a diákok, mivel kíváncsiak voltunk az elméleti tudásukra is. Egy-két fiatalnál voltak hiányosságok, de születtek olyan megoldások is, amelyek a felnőtteket megszégyenítő tudásról árulkodtak. Utána szerelési feladat következett, egy készséget kellett összeállítaniuk az indulóknak. 

– Ügyesek voltak, ám egy-két versenyzőnek a horogkötés feladta a leckét. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a boltban már damilra felkötve veszik meg a horgot, így könnyebben összerakják. A célunk azonban az, hogy ismerjék, tanulják meg a fiatalok a horogkötés titkát is, ami nem nagy ördöngösség. Volt olyan versenyző, aki megcsinálta, de nagyon lassan, így kicsúszott az időből. 

Irány Zala megye 

– A harmadik feladat a célba dobás volt. Egy hatalmas – háromszor három méter nagyságú céltáblának a közepét kellett eltalálniuk a résztvevőknek 10 és 14 méterről egy pici súllyal. Az utolsó próbatétel a horgászat volt, az duplán számít, így gyakran meg is változtatja az első három feladat után kialakult sorrendet. Ez persze nem jelenti azt, hogy aki jól horgászik, megnyeri a versenyt, a többi feladatban is jól vagy legalább közepes szinten kell teljesítenie. De az sem biztos garancia, hogy aki jól teljesít az első három feladatban, ott lesz a dobogón. Az egyik induló éppen így járt, a három feladatot jól megoldotta, de horgászatkor a megfogott ponty fárasztáskor leakadt a horogról, így végül a negyedik lett. 

– A viadal legjobb három helyezettje jutalmul elmehet az országos táborba, ahol ugyanezek a versenyszámok lesznek. Az idén ezt a tábort Zala megyében a Gébárti-tó mellett rendezik meg július 31. és augusztus 5. között. Ha valamelyik dobogós fiatal nem ér rá pont abban az időben, akkor a helyére lép a negyedik vagy ötödik helyezett. 

A Tiszától a Marótzugig 

– A mai versenyen a legnagyobb hal elment. Az még itt a parton kétkilós volt, a hídnál már négykilós lesz, otthon pedig már akár hatkilósra is meghízhat – folytatta nevetve Biri Imre. 

– A diákok fogtak továbbá kisebb pontyokat is, de a többségében ezüstkárászok jöttek. Akik arra építették a taktikájukat, hogy kárászokat fogjanak, bejött a számításuk, mert a kis halak szorgalmas gyűjtögetésével a legjobbak közé kerültek. 
A horgászviadalt a nyíregyházi Csonka László Levente nyerte meg. 

– Édesapám szerettette meg velem a horgászatot, sokat jártam vele Tiszalök térségében az élő Tiszához, ahol főleg keszegeket fogtam – mesélte a Nyíregyházi Kertvárosi Általános Iskola 8. osztályos tanulója, aki szeptembertől a Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium diákjaként folytatja tanulmányait. 

– A mai versenyen ezüstkárászokat fogtam. A legfontosabb az volt, hogy találjak egy gödröt, ami megtartotta az etetőanyagot, s oda beálltak szépen a halak. Remélem, a nyári szünetben sok időm lesz horgászni, édesapámmal a Marótzugi-holtághoz fogok kijárni, ahol keszegre és csukára is horgászom majd, szeretem ugyanis a rablóhalas horgászatot is – tette hozzá a Vasutas Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület ifjú tagja. 

A mezőny egyetlen női versenyzője az ibrányi Kulcsár Laura volt, aki a srácok körében igen szépen szerepelt, a második helyet szerezte meg. 

– Már apró gyermekként kezembe vettem a horgászbotot, ugyanis az egész család nagyon szereti a horgászatot, sokat vagyunk együtt a vízpartokon – tudtuk meg Laurától, aki harmadik alkalommal vett részt a horgászviadalon. Kétszer a negyedik helyet szerezte meg, most pedig felállhatott a képzeletbeli dobogó második fokára. A korábbi versenyen bár negyedik lett, de ő fogta a legtöbb halat. Vajon milyen érzés egyedüli lányként versenyezni? – tettük fel a kérdést. 

Nyáron munka és horgászat 

– Igazából semmi különöset nem jelent számomra ez a helyzet, nem tartok a fiúktól, nincs bennem emiatt feszültség, ugyanazt csinálom, mint amit már megszoktam a vízpartokon. A horgászat előtti feladatok már nehezebb próbatételt jelentettek, a tesztlap kitöltése nem sikerült nagyon jól, a szerelékkötésnél az időn csúsztam el, a célba dobás pedig olyan közepes lett – elevenítette fel a nyíregyházi Széchenyi István Technikum és Kollégium diákja, aki így folytatta: 

– Mostanában Sóstón horgászom, de otthon a Palocsára is ki szoktam menni, ott a legnagyobb halam eddig egy 2 kilogrammos ponty volt. A sóstói tavaknál a nagypapámmal és kereszt­apámmal szoktam horgászni. Mind a két tavat szeretem, de a strandszezon beindulása miatt a nyáron a csónakázótónál várjuk majd a kapásokat. Szeretnék a nyáron önkormányzati diákmunkán részt venni, de a hétvégeken biztos jut majd időm a horgászatra is – tette hozzá.  

Helyezések

I. Csonka László Levente, II. Kulcsár Laura, III. Dankó Bence, IV. Mán Roland, V. Dankó Milán, VI. Mészáros Benedek, VII. Rimaszombati András, VIII. Hajzer Zoltán, IX. Ádám Norbert 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában