Horgászat

2022.11.15. 11:16

Elképesztő fogás Tiszakanyáron! - Nem mindennapi hal akadt a horogra!

Akkora dunai galóca került horogra, hogy még a halkutató álla is leesett, amikor meglátta a fényképeket - írja a pecaverzum.hu.

Forrás: pecaverzum.hu

Ködös idő és mínusz 2 fok fogadta a Tisza-parton Batta Attilát és barátját, akik november 13-án, vasárnap hajnalban kezdték meg a horgászatot Tiszakanyár térségében.

Attila két bottal pecázott, az egyikkel pontyot, a másikkal süllőt szeretett volna fogni. A ragadozós boton 5-6 centiméteres kishal volt a csali, amelyre délelőtt 10 óra körül érkezett a kapás.

„Egy erőteljes húzásra lettem figyelmes, két méterre álltam a bottól, gyorsan odaléptem, és elkezdődött a 15 perces fárasztás. Amikor először feljött a a hal a víz tetejére, akkor süllőre gondoltunk, aztán később már amurra, mert annyira harcias volt” – olvasható a Pecaverzum oldalán.

Az igazi meglepetés akkor érte a pecásokat, amikor a meredek partoldalban sikerült a halat szákba terelni.

Attila barátja volt, aki segített, hogy a hal biztonságosan kikerüljön a vízből, és ő volt, aki először felkiáltott, hogy ez bizony egy dunai galóca!

Ráadásul egy hatalmas példány, a tömege 5,5 kilogrammnak bizonyult, a hosszát nem mérték, de 70 centiméteresre saccolták.

Miután elkészültek a fényképek, a fokokozottan védett halfajt (amelynek 100 ezer forint a természetvédelmi értéke) visszaengedték a Tiszába.

A sikeres horgász a fogás óta rengeteg gratulációt és megkeresését kapott. „Volt, aki azt mondta, hogy ez olyan mintha megnyertem volna az ötös lottót háromszor” – árulta el Attila, akit a Debreceni Egyetemről is megkerestek. 

A fokozottan védett dunai galóca a Duna vízrendszerének endemikus faja, melynek hazánkban eddig csak a Felső-Tiszáról, a Dunáról, a Dráváról, a Sajóról és a Fekete-Körösről voltak előfordulási adatai.

„Ez hatalmas szenzáció! Gyönyörű példány, élőben még sosem láttam ekkorát” – ezt Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja nyilatkozta a Pecaverzum megkeresésére.

Forrás: pecaverzum.hu

Forrás: pecaverzum.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában