Allergia

2023.05.06. 17:35

Minden egyszerre virágzik, szenvednek az allergiások

Forrás: illusztráció: internet

Nincs jó hírünk az allergiásoknak: még tart a pollenszezon átmeneti időszaka, melynek legfőbb jellemzője, hogy egyszerre nagyon sokféle allergén növény virágpora található meg a levegőben. A hét végéig magas lesz a pollenterhelés, a következő hét elején azonban a csapadék és a lehűlés miatt várhatóan lecsökken – írja aktuális jelentésében az Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az eperfafélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas , a tölgyé országosan közepes, a kőrisé, a juharé, a nyíré a platáné, illetve a dióé és a fenyőféléké az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A pázsitfűféléké a napokban szintén több helyen eléri már a tüneteket okozó közepes koncentrációt, jelen van még a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a fűz, a gyertyán, az ostorfa, a sás, a komlógyertyán virágpora, valamint a vadgesztenye, a bükk és az ernyősvirágzatúak pollenje, igaz, alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, az Alternariáé elérheti a magas szintet.

Továbbra is találkozhatunk a levegőben nyárfaszösszel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket. 
KM

Címkék#allergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában