Nyíregyháza

2023.05.02. 14:35

Védenünk kell évezredes kincsünket

Csapatépítő tréning szeretetasztala alapozta meg a kétnapos program kollegiális hangulatát.

A fórumon a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat munkatársa, Török László és a nyíregyházi Ratkos József együttműködésről döntöttek

Fotó: MNVH archivum

Sikeres volt a korábbiakhoz képest szokatlan helyszínen, a szolnoki Tiszaligetben megrendezett XXII. Földész Fórum, számolt be a Kelet-Magyarországnak a napokban félszáz résztvevővel lebonyolított évnyitó konferenciájáról a Veisz János Keleti Kapu – Ökológiai Ter­mesztők Egyesületének elnöke, dr. Ratkos József. 

– A fórum előestéjén tartott csapatépítő tréning szeretetasztala megalapozta a kétnapos program kollegiális hangulatát, a tudományos konferencia másnapi sikerét is. A szakmai elvárásoknak maximálisan megfelelt ez a négy kreditpontot érő, szaktanácsadói ismereteket bővítő előadássorozat, s nem csupán a fórumra akkreditált szaktanácsadóknak. Elnyerte a határon túli magyarlakta területekről érkezők tetszését is.

Színes volt a paletta 

– A rendezvényen a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat munkatársa, Török László megfigyelőként vett részt, egy, az eddigieknél még szorosabb együttműködés alapjainak megteremtése érdekében – mondta az elnök. 

Az előadók tudományos és gyakorlati irányultsága széles palettát kínált a hallgatóságnak: volt közöttük akadémikus és esztéta, informatikus és haszonállat-terapeuta, genetikus és növényorvos, közgazdász és bölcsész, kertész és gazda asszony, szaktanácsadó és pályázatíró, egytől egyig jobbító szándékú szakember – sorolta Ratkos József, felvillantva az előadások központi témáit is. 

Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár a KAP szabályzóinak, a földalapú támogatás integrált feladatainak az elemzésével adott át fontos ismereteket az akkreditált szaktanácsadóknak és a jelen lévő családi vállalkozóknak, őstermelőknek. Dr. Tanka Endre professzor előadása az agrárium földmentő szükségszerűségét emelte ki a számos teendő egyikeként, hiszen nincs fontosabb dolgunk, mint a felbecsülhetetlen értékű anyaföld védelme. Ezt az évezredes kincsünket ne engedjük elherdálni! Dr. Bardócz Zsuzsa professzor, a tőle megszokott rutinnal a szintetikus élelmiszerek arzenáljának közelgő veszélyeire hívta fel a figyelmet. Rávilágított, hogy a fehérje- és egyéb tartalmú élelmiszerek szintetikus alapanyagokkal helyettesítése – amit gasztropszichológusok is szorgalmaznak – az egész ízlésvilágunkat átírja, amely aztán kihat mentálhigiénénkre is. Ezért a tradicionális táplálékforrások nem lesznek mellőzhetők az étrendünkben.

Veszélyben a népesség 

Mester Károly az emberiség szaporodásának dinamikáját veszélyeztető jelenségre világított rá, a sterilitás és meddőség kapcsán, ami a jövő nemzedékének meg nem születését jelenti. A veszélyforrások pedig sokasodnak, előidézve ezzel a népességünk számának csökkenését. Berényi Ágnes innovatív témája az állatgyógyászat sarkalatos gondjainak csökkentésére szolgáló megelőző gyakorlattal foglalkozott. Bödő Kálmán agrármérnök, növényorvos az iskolai kertészeti oktatáson belül annak növénytani karakterére fókuszált. Pitlu János pedig filozófiai szükségszerűségre alapozta az élet megújulásának időszerű és szükséges teendőit. Dr. Kapcsos Judit a nagyvállalati rendszer integrációs folyamatát értékelte, míg Dúl Csaba a Volánpack Zrt. ágazati termékét, a Fitokondi növényroboráló szer használhatóságát taglalta előadásában. 

A szakmai elvárásoknak bőven megfeleltek a szolnoki fórum előadásai        
Fotó: MNVH archivum

– A rendezvény az előadásaival elérte célját mind az ökológiai és konvencionális termék előállítása, a hozzáadott érték hasznosítása, továbbá a digitalizáció, a kutatás-fejlesztés-innováció tekintetében, mind a precíziós gazdálkodás és fenntarthatóság jövőbeni elvárásaiban. Valamennyi a hallgatóság ismereteinek frissítését, bővítését szolgálta – szögezte le összegzésként dr. Ratkos József, hozzátéve: ha kijön a lépés, ősszel folytatják. 

GB 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában