Nyíregyháza

2023.06.04. 08:27

Digitális kor vs. történelmi hagyományok

Szenvedélyének élhet a tartalékos katona

Forrás: Magyar Nóra ÖMT szakaszvezető képei

Magyar Nóra önkéntes műveleti tartalékos szakaszvezető ősszel megkezdi egyetemi tanulmányait, de addig sem tétlenkedik: elvégezte a katonai alapkiképzést, és jelenleg Nyíregyházán, az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodában szolgál, ahol hadisírokat gondoz és kutat.

Van más katona is a családodban?

Édesapám sorkatonaként Szolnokon, a mélységi felderítőknél szolgált, sok izgalmas történetet hallottam tőle, volt például ejtőernyős és búvár kiképzése, de végül nem a katonai hivatást választotta.

Miatta lettél tartalékos?

Biztosan van benne szerepe, de a komolyabb indíttatást a Honvédsuli adta, akik hazafias és honvédelmi neveléssel foglalkoznak. Mindig is érdekeltek az egyenruhák és a fegyverek, szerencsére az egyik barátnőm révén találkoztam az egyesülettel. Tavaly kaptam alapkiképzést, azóta szolgálok a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei toborzóirodában. Ami kezdetben megfogott, hogy a honvédségnél mindenki megtalálhatja a számítását, a szakácsoktól a papokon át az orvosokig. Bár még nem tudom pontosan, mivel szeretnék foglalkozni, nagyon érdekel a hadisírgondozás és honvédelmi nevelés, amelybe bekapcsolódtam.

Miért foglalkozik egy ilyen fiatal lány hagyományőrzéssel és hadisírkutatással?

A mai digitális korban szerintem még inkább felértékelődnek a kézzelfogható dolgok, főként, ha azok visszarepítenek minket az időben. Egyenruhát viselni számomra büszkeség: legyen szó a katonai gyakorlóról, vagy a Honvédsuli programjain viselt korhű öltözékről – gyakran a Magyar Vöröskereszt ápolónőjeként tűnök fel az I. világháború idejéről. Így hitelesen beszélhetek a fiataloknak a nők háborús szerepvállalásáról, például az egészségügyben. Nagy kihívás hozzájárulni ahhoz is, hogy az emberek szembenézzenek háborús veszteségeikkel. Sokan a mai napig nem tudják, hogy mi történt a szeretteikkel, hol vannak eltemetve, mi ezeket az információkat próbáljuk megtalálni. Ha valaki megérti és elfogadja, ami a néhai testvérével, férjével, édesapjával, nagyapjával történt, már nem áldozatként, hanem hősként tekint rá.

Nagyon megterhelő volt a kiképzés?

Tizenkét évig sportoltam, így nem viselt meg annyira ez az öt hét, persze voltak nehézségek, például hozzá kellett szokni az egész napos bakancsviseléshez, a nehéz hátizsákhoz, és hogy a fegyveremet mindig magamnál kellett tartanom. Szerencsére nagyon jó csapattá váltunk, és amikor mindnyájan egyszerre tettük le a katonai esküt a szeretteink előtt, az leírhatatlan érzés volt.

A honvédség tényleg egy nagy család?

Közös az örömünk és a bánatunk is: csapatként érünk el sikereket, de ha valakinek problémája van, a megoldáson is együtt gondolkozunk.

Szerinted milyen előnyökkel jár a tartalékos szolgálat?

Nagyon jó, hogy munka és tanulás mellett is vállalható. Az egyetemisták behívását például a nyári időszakra tervezik, a kiképzésen is túl vagy a szünetben. Nagyon jók az ösztöndíjlehetőségek: a Mészáros Lázár ösztöndíjjal például az egyetem befejezését követően

sem kell aggódnia senkinek, hogy nem talál állást, mert a honvédség foglalkoztatja. Én az Önkéntes Tartalékos Ösztöndíjra pályáznék szívesen. Akit érdekelnek ezek a lehetőségek, a kadetprogram.hu oldalon több információt talál. A tartalékosok kiképzésük alatt is kapnak fizetést és rendelkezésre állási díjat is.

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában