Nyíregyháza

2023.09.21. 15:50

Óriási az érdeklődés az Országos Gaming Expón (fotók, videók)

Az e-sport, a gaming és a videójátékok paradicsomává változott a Nyíregyházi Egyetem aulája.

Szon.hu

Fotó: Lengyel Nóra

Mindenki kiélheti a videójátékok, a gaming iránti szenvedélyét az egyetem B épületének zsúfolásig megtelt aulájában. Az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület (Esportmilla) által szervezett OGEX, az Országos Gaming Expo egyesíti a vármegyék e-sportolóit, gamereit és a gaming világ iránt érdeklődőket. A díjmentesen látogatható rendezvényen tíz órától izgatottan próbálták ki az érdeklődők a legjobb, legújabb videojátékokat, a legmodernebb VR-technológiákat, a legszórakoztatóbb társasjátékokat, a leggyorsabb verseny szimulátorokat. 

Arra is van lehetőség, hogy próbára tegyék magukat e-sportolóként, képességfelmérésen tudhatják meg a résztvevők, hogy mennyire jók a reflexeik, a szenzomotoros képességeik, tehát megnézzék, megvan-e bennük az, ami a sikerhez kell. A car football-al is sokan játszottak már, távirányítós autóval kell minél több gólt lőni az ellenfél kapujába. Online és offline ügyességi próbákkal, videojátékos kompetenciaméréssel is találkozhatnak a kilátogatók, valamint nyomon követhetik az OGEX 2023 e-sport versenyének, az Open Rocket League kupának a területi döntőit. A retró saroknak is nagy a sikere, a boomer monitorokon kuncogva játszik a szülők, nagyszülők ősrégi, kezdetleges videójátékaival a Z- és az Alfa generáció.

Játék és oktatás

Csanda Gergő főszervező elmondta, hogy nem véletlenül választották az egyetemet az expo helyszínéül.
– Főként a fiatalokat érdekli ez az expo, de én azt szoktam mondani, hogy a gaming kortalan, így bármelyik korosztályt várjunk, akár még a nyugdíjasokat is – ajánlotta az OGEX főszervezője. – Az Országos Gaming Expo tavaly indult el, és a roadshow minden vármegyét érintett, többek között voltunk Nyíregyházán is. Olyan sikeres volt a díjmentesen látogatható rendezvény, hogy idén is elhoztuk a gaming, az e-sport és az edukációs üzeneteinket a fiataloknak. Nagyon fontos, hogy a rendezvényen kiemelt szerepet kap az oktatás, próbáljuk felhívni a figyelmet az internetes zaklatás elleni küzdelem fontosságára, arra, hogy hogyan védekezhetnek a gyerekek az őket ért támadások ellen. Bemutatjuk a gaming jó és rossz oldalát, hogyan lehet a javunkra fordítani a játékot, mi a cyberbullying, mi történik velünk az online térben, mik azok a veszélyek, amire figyelni kell játék közben. Mit csinálnak a cosplayerek, és hogyan lehet ezt nemes célokra, jótékonyságra, érzékenyítésre használni, és még sokféle témáról beszélnek szakértők egész nap a színpadon. Délután a Rocket League megyei döntőjén mérhetik össze a tudásukat a versenyzők, ennek az e-sport játéknak a győztese pedig bekerült a budapesti nagy döntőbe, amit november 25-én és 26-án szerveznek meg. Ezzel zárul majd az országos rendezvénysorozatunk – mondta Csanda Gergő.

Második mennyország

Nagy-Szőllősi Csilla tanárnő a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumból egy egész osztályt kihozott a rendezvényre, mert a diákokat nagyon érdeklik nemcsak a legújabb, de a régi játékok is. A fiatalok, mind a 23-an izgatottan járták végig az expot, és időztek el minden állomásnál, vagy éppen fénykardoztak az egyik cosplayessel. 
– Nagyon tetszik a diákoknak, az egyik tanítványom azt mondta amikor beléptünk, hogy ez a második mennyország – mondta mosolyogva Nagy-Szőllősi Csilla.

Éva és Alexandra azért jött el a rendezvényre, mert nagyon szeretik a játékokat.
– Semmit nem tudok kiemelni, mert minden nagyon tetszik – lelkesedett Éva, Alexandra pedig hozzátette, nagyon örülnek, hogy az osztállyal eljöhettek ide, és lehet, hogy még délután visszanéznek az expora, hiszen sok érdekes és tanulságos beszélgetést is meghallgathatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában