Nyíregyháza

2023.10.03. 16:34

Könyv és játék a kis betegeknek

A Kazinczy-iskola EarlyAct Club tagjai könnyebbé szeretnék tenni a kórházi napokat.

Szon.hu

Könyv és játék a kis betegeknek

Fotó: Gazdag Mihaly

Sok-sok mesekönyvvel, kifestővel, játékkal és írószerrel megpakolva érkeztek kedden a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekosztályára a Kazinczy Ferenc Tagintézmény EarlyAct Clubjának tagjai. A diákok a gyermekek világnapja alkalmából gyűjtést rendeztek iskolájuk tanulói körében, s a bevételből megvásárolt tárgyakat a gyermekosztálynak ajánlották fel, hogy szebbé varázsolják a kis betegek kórházban töltött napjait.
A jótékonykodó fiatalokat Pap Judit, a tagkórház ápolási igazgatója fogadta. Mint elmondta, az ifjú vendégek egészségének megőrzése érdekében nem ajánlatos, hogy találkozzanak beteg kortársaikkal, ezért házigazdaként mondott néhány gondolatot a gyermekosztály működéséről, valamint megmutatta a Kazinczy-iskola diákjainak azt a folyosón elhelyezett fotósorozatot, amit Illés Dániel készített a koraszülött gyermekekről. Mesélt a gyermekeknek a melegítő fóliáról, valamint azokról a speciális inkubátorokról is, amelyekben a csecsemő úgy érzi magát, mint az anyaméhben.

– Amiket most hoztatok, abban segíti majd a gyermekeket, hogy a vizsgálatok melletti szabadidőt hasznosan töltsék el, amíg a kórházban tartózkodnak. Sajnos, ilyenkor nagyon korlátozottak a gyermekek lehetőségei, sokan ki sem jöhetnek a szobájukból. Akiknek ágyban kell feküdniük, azok számára hasznosak lesznek a könyvek, el tudják magukat foglalni. Az udvaron van egy játszóterünk is, de oda csak a már lábadozó gyermekek mehetnek. Van egy óvodánk is, ahol óvónő foglalkozik a nem fertőző gyermekekkel – mesélte az EarlyAct Club tagjainak Pap Judit. – Vannak olyan szerencsés gyermekek, akikkel itt tudnak lenni a szülők, de vannak olyanok is, akikkel nincsenek itt, s nekik sokkal nehezebb. A nap felét fent töltik a kis betegek, s az idejüket ki kell töltenünk értelmes és tartalmas dolgokkal. Örülünk annak, amikor a délutáni órákban olvasgatnak, festegetenek.
Az adományozók arról számoltak be, hogy a mostani felajánlásuk egy új iskolai programnak köszönhető. A századik tanítási napon különböző programok vártak a Kazinczy-iskola nebulóira, így például a századik napon száz forintosokat kellett gyűjteniük. Ebből a bevételből vásárolták meg a mostani adományt.
– Köszönjük az adományt, mindenre nagy szükségünk van. Főleg az olyan jellegű tárgyaknak örülünk, amiket lehet fertőtleníteni – folytatta tovább Pap Judit. A tiszta plüssjátékokat nem szoktuk elutasítani,  azokat kitesszük a járóbeteg szakrendeléshez és a sürgősségihez, s azokból választhatnak a gyermekek, akik bejönnek a kórházba.  

A játékok átvétele után  a következőket nyilatkozta szerkesztőségünknek Pap Judit:

– Nagy örömmel fogadunk minden felajánlást. A most kapott játékokat és könyveket a beteg gyermekek hétköznapi kórházi életének megkönnyebbítésére, kicsit vidámabbá tételére nagyon jól tudjuk majd hasznosítani a vizitek és a vizsgálatok közötti időszakban. A mi gyermekosztályunkon 0-tól 18 éves korig találhatóak fiatalok. Szerintem a most kapott adományok főleg az óvodásoknak és a kisiskolásoknak szereznek majd vidám perceket. Hogy ki mennyi napot, hány hetet tölt el a kórházban, az a betegség súlyosságától függ. Ha sürgősségi ellátás keretében nappali ellátásra van szükség, akkor csak pár órát van bent nálunk a kis beteg, de vannak olyan betegségek, amelyeknek a gyógyulása akár heteket igénybe vehet. A gyermekosztályon óvó nénink van, aki foglalkozásokat szervez a kisebb gyermekeknek – magyarázta az ápolási igazgató, aki kitért arra is, mire lenne még szükségük:
– Szívesen fogadunk minden használt, de még jó minőségű ruhaneműt is. Érkeznek hozzánk intézményekből és hátrányos helyzetű családokból is gyermekek, akiknek jól jön minden adomány. A ruhaneműk, a papucsok mellett a felajánlott tisztálkodási szereknek is nagyon örülünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában