Nyíregyháza

2023.12.14. 11:30

Mesét rejtő kincsesláda

Az interaktív programot a Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai álmodták meg.

Csáki Alexandra

A Tulipános kincsesládában megannyi csoda lapul: koronák, palástok, bábok, királylányruhák és sok-sok történet, ami csak arra vár, hogy a gyerekek segítségével megelevenedjen.

– A Tulipános kincsesláda egy interaktív program, ami a magyar népmeséket dolgozza fel a kicsik bevonásával. Két évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem az ötlete, amikor a nagyobbik unokámat először tartottam a karomban. Szinte azonnal dúdolni, mesélni kezdtem neki, elmondtam azokat a történeteket, amik gyermekkorom óta végigkísérik az életemet – árulta el Ágoston Ildikó, aki úgy érezte, másoknak is szívesen továbbadná ezeket a régi, kedves meséket.

Mese, zene és tánc

Értő és nyitott szívre talált ebben Balasáné Sebestyén Mónika óvodapedagógusban, Így tedd rá! foglalkozásvezető és mintapedagógusban, akivel jó ideje már a színpadon is osztoznak, hiszen mintketten oszlopos tagjai a Szabolcs Néptáncegyüttesnek.

– Több mint két évtizede tanítom a néptánc alapjaira a legkisebbeket. Körülbelül tíz éve jelent meg Balatoni Katalin Így tedd rá!-programja, ami a néptáncoktatás során olyan módszertani lehetőségeket kínált és olyan eszközöket adott a kezünk, melyek elvarázsolják a gyerekeket. Ezeket az élményeket, a táncot, népi játékokat és énekeket a Tulipános kincsesláda meséibe is beépítettük – magyarázta a szakember.

Ildikó, Mónika és középen a Tulipános kincsesláda
Fotó: Trifonov Éva                        

A program a tervezési szakaszból körülbelül fél éve lépett tovább, s azóta több száz gyermekhez jutott el.
A Tulipános kincsesláda előző életében egy közel százéves katonai láda volt, amit az együttes egyik tagjának hivatásos katonaként nyugdíjba vonuló édesapja ajándékozott Ildikónak és Mónikának. A táncosok ezután összefogtak, javítottak, csiszoltak, festettek, lakkoztak, így öltött testet a csodás mesetár.

– Nagyon fontos a mai világban a nemzeti identitástudat, amit ezekkel a népmesékkel, játékokkal és táncokkal erősíthetünk a gyermekekben – hangsúlyozta Mónika, s Ildikó hozzátette: nekik ez a szívügyük, és jó látni, hogy a kicsik nyitottak, csillogó szemmel nézik és hallgatják őket, s alig várják, hogy aktívan bekapcsolódjanak a történetekbe.

A Tulipános kincsesláda legközelebb december 23-án, az újfehértói karácsonyi forgatagban tárul fel. A programról további érdekességeket a portálunkon elérhető podcastünkben hallhatnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában