szon.hu PODCAST

2023.12.31. 15:30

Vásárlásból szenvedély

Az ünnepek alatt sokat vásároltunk, ez az időszak erről szólt. Vannak, akik egyébként is szeretnek vásárolni, s olyanok is akadnak, akik szenvedélyből járják a boltokat.

Kanalas Ottilia

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Ők a kényszeres vásárlók. Impulzív viselkedészavarban szenvednek. Egyes felmérések szerint az emberek 6-7 százalékát érinti a probléma, míg mások úgy vélik, akár 10-15 százalékra is rúghat azoknak- a főleg nőknek- a száma, akik így próbálják valamilyen érzelmi nehézségüket oldani, hiányérzetüket kompenzálni. A viselkedészavar könnyen átcsaphat szenvedélybetegségbe, amikor már kontrollálatlanul költekezik valaki, s akár súlyos adósságba is verheti magát. A vásárlási rohamok általában akkor jelentkeznek, ha magányosnak vagy rosszkedvűnek érzi magát a pszichikai kényszerekkel küzdő személy. 

Az új évben sokan szeretnék levetni rossz szokásaikat, szeretnének új életet kezdeni, fokozottan igaz ez a szenvedélybetegekre. Szabóné Kiss Tündével, a Talentum Alapítvány intézményvezetőjével a vásárlási szenvedélyről beszélgettünk, felhívva a figyelmet más lelki eredetű problémákra is, s legfőképp arra: nem szégyen segítséget kérni. Vendégünkkel Kanalas Ottilia beszélgetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában