Helyi gazdaság

2017.07.27. 19:33

OTP Egészségpénztár: a tagi befizetés meghaladta a munkáltatói hozzájárulást

Budapest - Az OTP Egészségpénztárhoz 2017 első hat hónapjában több mint 2 milliárd forint egyéni és 1,73 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett, a pénztár történetében először múlta felül az egyéni befizetés a munkáltatói hozzájárulást - tájékoztatta az egészségkassza csütörtökön az MTI-t.

Budapest - Az OTP Egészségpénztárhoz 2017 első hat hónapjában több mint 2 milliárd forint egyéni és 1,73 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett, a pénztár történetében először múlta felül az egyéni befizetés a munkáltatói hozzájárulást - tájékoztatta az egészségkassza csütörtökön az MTI-t.

A pénztár éves beszámolója szerint tavaly egész évben a tagi befizetés csaknem 3,9 milliárd forintot tett ki, míg a munkáltatói hozzájárulásé 5,9 milliárdot.

A tagok az első fél évében 4,84 milliárd forintot költöttek egészségükre, befizetéseik összege meghaladta a 3,8 milliárd forintot.

Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte az egyéni tagi hozzájárulás több mint 43 százalékkal haladta meg a 2016 első hat havit. A közlemény szerint a kasszánál bíznak abban, hogy a trend kitart, és év végén rekordösszegű befizetésről számolhatnak be.

Az adóvisszatérítésnél is rekordról számolt be a pénztár, tagjaik 900 millió forintot igényeltek vissza az adóhatóságtól.

Ugyancsak első alkalommal tapasztalták, hogy a tagok többet költöttek magán-egészségügyi szolgáltatásokra, mint gyógyászati segédeszközökre, bár továbbra is a legnépszerűbb felhasználási cél a gyógyszervásárlás 2,5 milliárd forinttal. A gyermekszületéshez kapcsolódó ellátásokra kifizetett összeg az első negyedévhez képest például 58 százalékkal, 21 millió forintra emelkedett.

Az OTP Egészségpénztárnak több mint 240 ezer tagja van.

Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke májusban arról számolt be, hogy az első negyedévben éves összehasonlításban nőtt a szervezethez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak vagyona, aggasztó azonban, hogy a munkáltatói befizetések jelentősen visszaestek az adóterhek növekedése miatt.

Az ÖPOSZ-hoz tartozó egészség- és önsegélyező pénztárak vagyona 2017 első negyedévében 6,4 százalékkal, 47,44 milliárd forintra nőtt éves összevetésben. Az egyéni befizetések közel 3,5 milliárd forintra rúgtak, ami 50,6 százalékos, kiemelkedő növekedést jelent. A munkáltatói befizetések ezzel szemben jelentősen, 35,5 százalékkal, 3,251 milliárd forintra apadtak. A tagdíjbevétel így 8,44 százalékkal 6,733 milliárd forintra mérséklődött. Először fordult elő, hogy az adókedvezményért folyó év végi befizetési hajrát nem számítva, éven belül az egyéni befizetések meghaladták a munkáltatói befizetéseket.

Az ÖPOSZ részesedése az egészségpénztári szektorban a taglétszám és a vagyon alapján is mintegy 80 százalék. A szervezethez tartozó egészségkasszáknak március végén 825 454 tagjuk volt. A számlákon átlagosan 57 ezer forintos megtakarítás volt. A piaci koncentráció az ÖPOSZ adatai szerint magas. A pénztári vagyon alapján a három legnagyobb egészségpénztár (OTP Egészségpénztár, MKB-Pannónia Egészségpénztár, Prémium Egészségpénztár) részesedése 64,44 százalék volt az első negyedévben, a pénztári taglétszámok alapján pedig 76,21 százalék volt a súlyuk.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában