mindenki szereti

2019.10.01. 18:09

Több Pöttyöst gyárthatnak

Különleges naphoz különleges torta illik, és persze egy nem mindennapi helyszín is: a FrieslandCampina keddi sajtótájékoztatóját a mátészalkai üzem tejátvételi helyiségében tartották, egy hatalmas begyűjtő kamion mellett – ott, ahol Szautner Péter, a társaság vezérigazgatója megfogalmazása szerint a Túró Rudi élete kezdődik.

Az ünnepség apropója egy másfél milliárd forint értékű, saját erőből megvalósult beruházás volt, amit kedden Nagy István agrárminiszter jelenlétében adtak át a cég mátészalkai telephelyén. A vezérigazgató elmondta: az ötéves beruházás-sorozatnak ez volt az első fázisa, amely másfél év alatt valósult meg.

A fejlesztés célja a modernizáció, illetve a kapacitás bővítése volt, a két új berendezésnek köszönhetően huszonöt százalékkal több tejterméket tudnak előállítani, a csomagolókapacitás pedig ötven százalékkal nőtt. A további fázisokkal a cég szeretné megőrizni, illetve megerősíteni hazai piaci pozícióit, a további céljuk pedig a kilépés az exportpiacokra.

– A fejlesztés mennyiségi és minőségi előrelépést is jelent: nemcsak több terméket szeretnénk gyártani, az is fontos, hogy korszerűbb módon állítsuk elő ezeket és tekintettel a munkaerő-piaci változásokra, ahol lehet, automatizálunk – mondta Szautner Péter és hozzátette: a kiváló minőségű termék alapja a kiváló minőségű alapanyag, amit a velük kapcsolatban álló termelőknek köszönhetnek.

A cég 45 tejtermelőtől évente mintegy 45 millió kilogramm nyerstejet vásárol, de további 350 hazai beszállítóval is kapcsolatban állnak. Mátészalkán a Pöttyös Túró Rudiból naponta egymillió darab készül, ezen kívül évente 26 millió doboz krémtúrót és 5 millió doboz vajkrémet is gyártanak.

Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere arról beszélt, hogy a város életének szerves része a FrieslandCampina. – Azt mondhatom, hogy nem lehet már hová fejleszteni a cég és az önkormányzat kapcsolatát. A társadalmi beágyazottságuk kiváló, és amikor joggal emlegetjük Mátészalkát a fény városaként, ugyanilyen létjogosultsága van annak is, amikor Mátészalkáról a Túró Rudi városaként beszélünk.

– Amikor megkérdezik a külföldön dolgozó fiatalokat arról, hogy mi hiányzik nekik legjobban Magyarországból, a Túró Rudi szinte egyetlen felsorolásból sem marad ki, és ez nem véletlen: megédesíti az életünket – kezdte köszöntőjét Nagy István agrárminiszter és hozzátette:

a Pöttyös egyedi, ami nem másolható, nem utánozható

– az a cél, hogy minél több ilyen hazai termék legyen. – Szeretnénk kiváló minőségű hazai élelmiszerrel ellátni az országot, hogy egészséges ételek kerülhessenek a családok asztalaira.

Ebben a vidék Magyarországának nagy szerepe van és számomra nagy öröm, hogy egyre több cég ismeri fel a vidékben rejlő lehetőségeket. A tejipar az élelmiszer-ágazat egyik legjelentősebb szegmense: a beruházásokat, a foglalkoztatást és az árbevételt figyelembe véve a részesedése megközelíti a 10 százalékot.

Hazánkban száz cég foglalkozik tejtermékgyártással, ezek 6600 munkavállalót foglalkoztatnak, tavaly az árbevételük elérte a 316 milliárd forintot. A tejipart a 2014–2020 között 26 milliárd forint hazai és európai uniós támogatás segíti, ez az egyik leginnovatívabb élelmiszeripari szakágazat, ahol, mivel követik a fogyasztói igényeket, folyamatos a termékfejlesztés. Ezek eredményeként egyre inkább előtérbe kerülnek a laktózmentes termékek, de egyre nagyobb az igény a tejdesszertek iránt is – mondta a szaktárca vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában