szakképzés

2019.11.02. 20:00

Elismerés Helsinkiből

A díj ötéves történetében ez az első alkalom, hogy magyar vállalkozás nyert.

Az idén a Szakmai Készségek Európai Hetét az Európai Bizottság az Európai Unió Tanácsának finn elnökségével közösen szervezte meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse a szakképzést, amely a fiatalok és a felnőttek számára egyaránt jó karrierlehetőségeket biztosít.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan Európa-szerte 1407 esemény várta a szakképzés iránt érdeklődőket, melyek segítségével a kampány üzenete idén összesen 2,5 millió polgárhoz jutott el.

A rendezvénysorozat részeként az Európai Bizottság különböző kategóriákban díjakat is osztott.

Kiemelkedő teljesítmény

Az Európai Unió Szakképzési Kiválósági Díj Cégek és tanulók kategóriájának Munkahelyi szakképzés alkategóriájában egy tiszalöki cég, a Hot & Cold Therm Kft. zsebelte be az első helyet.

A szakmai zsűri indoklása szerint a szakképzés népszerűsítésében és megszervezésében elért kiemelkedő teljesítményükért érdemelték ki az elismerést.

A tiszalöki épületgépészeti kisvállalkozás az általa indított munkahelyi képzéssel nyerte el a kitüntetést.

A Hot & Cold Therm Kft. szakképző programjának célja, hogy kellő számban álljanak a rendelkezésükre jól képzett, hozzáértő alkalmazottak, növelve ezzel a cég szolgáltatásainak színvonalát.

A program indulását követően azonnal megváltozott az alkalmazottak hozzáállása: a dolgozók elkezdték sajátjuknak tekinteni a céget, és ennek köszönhetően csökkent az elvándorlásuk.

Aleva István személyesen vehetett részt a Helsinkiben rendezett díjátadó ünnepségen. A tiszalöki vállalkozás egyik vezetője lapunknak elmondta: ez mind Magyarország, mind a cégük életében hatalmas dolog. A díj ötéves történetében ez az első alkalom, hogy magyar vállalkozás nyert.

Többkörös szűrés

– Még júniusban adtuk be a pályázatunkat, s a többkörös szűrés után egy ír kisvállalkozással maradtunk benne a legvégső kalapban. A szakmai zsűri és az internetes közösség végül a mi képzési rendszerünket találta jobbnak – emlékezett vissza Aleva István, akit arra kértünk, hogy részletezze lapunknak képzési programjukat.

– A duális képzés keretében oktatunk szakközépiskolásokat, illetve olyan felnőtteket, akik munka mellett szeretnének megismerkedni egy új szakmával, s a „sajátjainknak” is szervezünk képzéseket. Ehhez rendelkezésre állnak a sokat látott, tapasztalt oktatók, illetve a cég tiszalöki Szakképzési Centere. Jelenleg hegesztő, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, gázkészülék-szerelő, asztalos és festő szakmában tudunk a kétéves képzés végén OKJ-s bizonyítványt adni felnőtt tanulóinknak.

– Jelenleg 9 oktatónk foglalkozik 80 felnőtt tanuló képzésével – ismertette a részleteket Aleva István, akitől megtudtuk: Tiszadadáról, Tiszavasváriból, Tiszalökről, Tiszadobról és Tiszaeszlárról is jönnek hozzájuk olyanok, akik munka mellett szeretnék magukat továbbképezni.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában