agrárium

2019.11.13. 11:30

Főszerepben az agrárium

A szakmai fórum mellett termékbemutató várta az érdeklődőket.

Fotó:

Az agrárágazat aktuális kérdéseit feszegette az a szakmai konferencia, melyet a PRIMOM Alapítvány a Nyíregyházi Egyetemmel közösen szervezett. A keddi rendezvény hivatalos megnyitóján Czomba Csaba, a PRIMOM kuratóriumi elnöke kiemelte: az alapítvány elkötelezett a megyei agrárágazat fejlesztése mellett, s kiemelt feladatának tekinti a helyi termékek fogyasztásának ösztönzését.

A szakmai programon részt vevők információt kaphattak a közös agrárpolitika jövőbeni irányvonalairól, tájékozódhattak az aktuális földügyi változásokról, a hazai és nemzetközi forráslehetőségekről is, de szó volt a genetikailag módosított növények körüli megoldatlan kérdésekről is.

A szakmai konferencia résztvevőit Vassné dr. Figula Erika is köszöntötte. A Nyíregyházi Egyetem rektora szerint ez a rendezvény remek alkalom arra, hogy a termelők találkozhassanak a gyártókkal, sőt a felsőoktatási intézmény kutatóival is, akikkel megbeszélhetik a jó gyakorlatokat, és megismerkedhetnek a tudományos munkatársak innovációs terveivel is.

„A mag jó földbe került”

– Szabolcs-Szatmár-Bereg me­gye agrármegye, itt a mező­gazdaságnak komoly hagyo­mányai vannak – kezdte Ba­racsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, aki jelentős mérföldkőnek nevezte azt az együttműködési megállapodást, melyet a napokban írt alá az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Baracsi Endre kiemelte: klímastratégiai szempontból is példaértékű az agrártárca által elindított erdősítési program, ahogy az unióban is egyedülálló jégkármérséklő rendszer is jelesre vizsgázott és óvott meg több milliárd forint összértékű terményt.

Dr. Kovács Zoltán rektor­helyettes szerint a rendezvény kiállta az idő próbáját, hiszen negyedik alkalommal sikerült megszervezni, mint fogalmazott: „a mag jó földbe került”. – A szakmai nap

­remek lehetőség a már meglévő kapcsolatok ápolására, valamint újak kialakítására

– tette hozzá dr. Kovács Zoltán.

A szakmai konferencia első előadója, dr. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium jogalkotási osztályának vezetője a földhasználat és a tulajdonviszony problematikájáról beszélt a hallgatóságnak. A szakember négy problémás területet vázolt fel, ezek az úgynevezett holt lelkek, az osztatlan közös tulajdon, a be nem fejezett részarány kiadása és a védett területek állami tulajdonba vételének kérdésköre.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató-helyettese a közös agrárpolitika jövőjét firtatta. Előadásából kiderült: az uniótól érkező támogatás mértéke legfeljebb néhány százalékkal csökkenhet, de ezt nemzeti forrásból lehetséges pótolni. Egy viszont biztos: a támogatások mögé muszáj lesz a gazdáknak terveket, úgynevezett indikátorokat, rendelni (a két szakember előadásáról lapunk későbbi számában írunk részletesen, a szerk.)

Helyi termékek

A termékbemutatón Marsalkó Gábor is bemutatta portékáit. Mint azt a nyíregyházi gazdálkodótól megtudtuk: tehenészetükben 50 magyar tarkával foglalkoznak, a tej nagyobb részét a mátészalkai Frieslandnek adják oda, a maradékból pedig sajtot készítenek.

– A sajtunk biológiailag érlelt, nincs hozzáadva tartósítószer vagy adalékanyag, mi

teljes mértékben egészséges élelmiszert adunk a vásárlóknak.

Az állatállományunk is minden szempontból ellen­őrzött – mondta lapunknak Marsalkó Tibor.

Kovács Lajos a szomszédos megyéből, Debrecenből érkezett, fából készít különféle használati eszközöket, de gyerekjátékokat is.

– A nyugdíj mellett foglalkozom ezzel, korábban hangszereket készítettem, de zenéltem is. A játékok és az eszközök nagyobb része bükk­fából van, de akad itt olyan is, melynek cseresznyefa az alapanyaga – mutatott körbe Kovács Lajos.

Első ránézésre furának tűnt, de egy nyíregyházi autóforgalmazó cég képviselője is jelen volt a keddi rendezvényen. Valent Gábor prospektusaival a Skoda és a Citroen típusú gépjárműveiket népszerűsítette.

– Az agrárium szereplői is használnak autót, sőt a haszongépjárműveink is érdekesek lehetnek a számukra – érvelt Valent Gábor.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában