hétülésest?

2020.01.21. 11:30

Autóakció a nagycsaládosoknak

A három- vagy többgyermekes családok 2,5 millió forint támogatást igényelhetnek autóvásárlásra.

Fotó: shutterstock

Tavaly július óta a három- vagy többgyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

Nem bonyolították túl

Nemcsak a három- vagy többgyermekes nagycsaládosok élhetnek a lehetőséggel, hanem azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek. Fontos tudni, hogy csak a családi pótlékra ténylegesen jogosító gyermekek száma vehető figyelembe a támogatásnál, így a felsőoktatási hallgatók már nem.

Nem kell semmit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás, amit 2022. december 31-ig lehet kérelmezni.

– Az ügyfelek nagyon intenzíven érdeklődnek a program iránt, cégünknél a lehetőség megjelenése óta egyenletes, folyamatos az érdeklődés és a vásárlás – jegyezte meg Széles Tamás, a Toyota Titán ügyvezetője.

– Már a júliusi bevezetés előtt rengeteg ügyfél jelezte a szándékát. Nekünk nagyon pozitív volt, hogy a program feltételeit nem bonyolították túl, így

azok is bele mertek vágni a támogatás igénylésébe, akik korábban álmodni sem mertek vadonatúj autóról.

Gyakori kérdés volt: mennyit kell várni az autóra a megrendelés után, illetve finanszírozás igénybevételekor mekkora önerő szükséges. A kormány úgy számolt, hogy a program teljes, 3 éves kifutása alatt a jogosult körülbelül 150 ezer családból összesen 18 ezer vesz majd új kocsit.

Ehhez képest csak az elmúlt 6 hónapban 25 ezer család jelentette be szándékát. Szerencsére cégcsoportunk márkáinál kivétel nélkül kiváló, az igényeknek maximálisan megfelelő modellekből választanak a nagycsaládos vásárlók, ezért mi nyilvánvalóan népszerűnek és eredményesnek ítéljük a programot.

Egyetlen bosszúságunk volt eddig, ami említésre érdemes: az államkincstár a megjelölt 15 nap helyett sok esetben egy hónapnál is lassabban utalta ki a kereskedőknek a támogatási összeget. Aki jogosult, annak ajánlom, hogy éljen ezzel a lehetőséggel – jól fog járni!

Nagy az érdeklődés

– Az előző félévben nagy volt a roham, komoly leterheltséget jelentett a munkatársainknak – kezdte reagálását Valent Gábor, a Valent Autó Kft. ügyvezetője. – A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét illetően sokkal többen érdeklődtek, mint amire számítottunk.

Az volt a leggyakoribb kérdés, hogy ha ebben a formában rendelnek, akkor mikor érkezik meg az autó. Ráadásul

a 2,5 millió forintos állami kedvezmény mellett az importőrök még tovább engedtek az áraikból.

Példaként említhetem a Citroen Berlingo modellt, ami komoly népszerűségnek örvendett. Egyébként az ügyfelek már eleve felkészülten kerestek fel bennünket, előzetesen tájékozódtak a lehetőségekről, a feltételekről.

– Nagyon örülünk a kezdeményezésnek. Úgy gondoltuk, hogy ha itt ez a lehetőség, akkor ne szalasszuk el! Összeült a családi kupaktanács, aztán közösen döntöttünk: belevágunk. Kedvesek voltak az autószalonban, minden úgy történt, ahogy azt elterveztük.

Most már „csak” meg kell becsülnünk az új autónkat, ami nagyon szép és tágas – fejtegette az anonimitását kérő nyíregyházi nagycsaládos édesapa.

A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában