Mezőgazdaság

2020.05.17. 11:30

Megbirkóztak a száraz talajjal

A cukorrépa és a burgonya termőterülete csökkent a megyében.

A tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése már befejeződött a megyénkben

Forrás: MW-archív

Fotó: Matey István

Az enyhe és kedvezően csapadékos tél, valamint a korai tavasz jótékonyan hatott az őszi vetések minőségére. A kedvező kora tavaszi időjárás hatására a növények fejlődése felgyorsult, mintegy hét-tíz nappal fejlettebbnek látszottak a sokévi átlagnál – kezdte az őszi és a tavaszi vetések állapotának részletezését Rácz Imre, aki kiemelte: egyelőre csak a május 11-éig begyűjtött adatok állnak a kamara és a megyei falugazdászok rendelkezésére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerint a március 30-a és az április 3-a közötti hajnali fagyok, majd az április 15-ére virradó hajnalban észlelt mínusz 6-8 Celsius-fok körüli hőmérséklet kedvezőtlenül hatottak mind a repcére, mind a megye egyik meghatározó ágazatára, a gyümölcsösre, utóbbinál a megye minden térségéből jeleztek károkat. Rácz Imre úgy véli, a repce ennek ellenére jól telelt, de a fent említett fagyok „megcsipkedték” az állományt. Az őszi kalászosok állapota vegyes képet mutat, a növények fejlettsége eltér attól függően, hogy milyen az adott talaj minősége és az eddig lehullott csapadék mennyisége. A csapadékszegény időjárásnak tulajdonítható, hogy a gabonafélék nem mindenütt tudtak optimálisan fejlődni, ami az eddig kijuttatott fejtrágya felvételénél is gondot okozott. Ezen munkák már korábban véget értek, a gyomirtás is befejeződött. A kalászos táblák is virágoznak.

Utolsó simítások

– Az enyhe tél és mérsékelten csapadékos tavasz nem akadályozta a tavaszi vetésű növények alá a magágykészítést. A száraz talaj ellenére, a megye jelentős részén, a gazdálkodók korábban el tudták végezni a munkálatokat, megbirkóztak a száraz talajjal – mondta a megyei elnök. Hozzátette, a tavaszi kalászosok, a borsó és a cukorrépa vetése már korábban befejeződött megyénkben. Utóbbi növény termőterülete tovább csökkent az előző évhez képest (249 hektár), mivel a feldolgozó csak kisebb területre szerződött a megszokottnál, illetve több gazdálkodó az alacsony jövedelmezősége miatt felhagyott a termesztésével. A burgonya is a földben van, sajnos ennek a kultúrának a tervezett vetésterülete is csökkent (908 hektár) a termesztési feltételek és a jövedelmezőségi viszonyok miatt.

Rácz Imre kitért a száraz időjárásra is. Eszerint a tavaszi időszakban közel két hónapon keresztül legfeljebb pár milliméternyi csapadék hullott a megyében. A száraz talaj érdemben nem akadályozta a kapások talaj-előkészítését, vetését, ahol azonban kevés eső esett, ott a kelés vontatottabb, a növények fejlődése gyengébb a kívánatostól.

A napraforgó szinte már a teljes tervezett területen a földbe került (45 281 hektáron), de a kukorica 99 százaléka (102 322 hektár) is el lett vetve. Gyakorlatilag az „üzemi” táblák befejezettek, csak a kisebb „háztáji” földek vannak hátra. A szója vetése is lendületesen halad, 73 százaléknál tart (369 hektár), az előrejelzések alapján a jövő hét közepéig be is fejeződik.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában