NAK

2020.06.16. 12:10

Német vendégek a kamarában

A kelet-magyarországi régiót is felpörgetheti a FAKT AG cégcsoport dunántúli beruházása.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a németországi FAKT AG egymilliárd eurós beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában.

Az esseni cégcsoport magyarországi leányvállalatának vezetője, Tóth Károly kedd délelőtt Nyíregyházára látogatott, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének központjában találkozott Rácz Imrével, a NAK megyei elnökével, illetve egyeztetett a régió gazdálkodóival a jövőbeni együttműködési lehetőségekről.

Fenntartható termelés

- A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszú távon haltenyészetet, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia-központot, hotelt, autópálya-felhajtót, benzinkutat és lakásokat is kialakítana – fogalmazott az egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatón Tóth Károly ügyvezető.

Beszélt arról is, hogy modern, fenntartható módon kívánnak termelni, s egész Magyarország területéről származó agrártermékeket szeretnének feldolgozni és értékesíteni, valamint együttműködnének a térség oktatási intézményeivel.

Tudjuk, hogy a keleti régiónak mik az értékeik, gondolok itt többek közt az almára. Szeretnénk a régió gazdálkodóival hosszabb távon együttműködni.

Tudunk, hallunk az értékesítési problémákról, szeretnénk, ha fel tudnánk vinni az itt megtermelt gyümölcsök, zöldségek felvásárlási árát. Ebben partnerei kívánunk lenni a magyar gazdálkodóknak – emelte ki Tóth Károly.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a német vállalat ötven hektáron feldolgozó és logisztikai központot, ötven hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, ezekkel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

– Gondolkodunk egy gomba-feldolgozóüzem megépítésén is, a szárított gomba piaca például manapság felfutóban van. Ezekhez a nagyszabású terveinkhez keresünk tulajdonostársakat, illetve beszállítókat, együttműködő gazdálkodókat.

Mi nem a magyar piacot akarjuk megtámadni ezzel a beruházással, hanem a hazai termékeket szeretnénk versenyképesebbé tenni az európai piacon úgy, hogy közben a Magyarországon előállított termékek árát megemeljük akkor, mikor nyugatra értékesítjük őket – vázolta fel a terveket Tóth Károly.

Az ügyvezető hozzátette, a jövő év közepén szeretnék elkezdeni az építkezéseket, majd egy évre rá el kívánnák érni a negyven százalékos készültséget.

– Itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindent meg tudunk magunknak termelni, amit akarunk. Soha nem a szabolcsi emberek szorgalmával és elhivatottságával volt a baj, hanem inkább az értékesítési folyamatok során adódtak komoly problémák, és érezhette úgy a gazda, hogy ezért felesleges volt annyit dolgoznia – tért ki a megyei helyzet értékelésére Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

Kiemelte, örül annak, hogy a FAKT AG képviselői (a látogatáson részt vett Alexander Gyulai projektmenedzser és Carsten Roszak igazgató is) a megyeszékhelyen vendégeskednek, és reméli, a német cég és a magyar gazdák együttműködése mindkét fél számára gyümölcsöző lehet.

Abban, hogy a német cég képviselői Nyíregyházára látogattak, nagy szerepe volt dr. Barabás Lászlónak. Ausztria tiszteletbeli konzulja lapunknak elmondta, jó ismeretséget ápol Hubert Schulte-Kemperrel, a FAKT AG elnök-vezérigazgatójával.

– Az én közbenjárásomnak is köszönhető ez a mai találkozó. Remélem, a dunántúli beruházásnak az ország ezen régiójában is lesz pozitív hozadéka – mondta el érdeklődésünkre dr. Barabás László, majd hozzátette, a kamarai egyeztetés után az esseni központú cégcsoport képviselői ellátogatnak a Nyíregyházi Egyetemre is.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában