Tuzsér

2020.09.19. 11:30

Aktuális teendők a kertben

A nyári zöldségek betakarítása után célszerű talajtakaró növényeket telepíteni.

Fotó: illusztráció

Hiába ért véget a nyár, szeptemberben is akad dolgunk a kertben, az aktuális teendőkről Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke beszélt lapunknak. A kertbarát szakember szerint ebben a hónapban lehet a gyümölcsfákról és bokrokról korán lehulló leveleket összegereblyézni és a komposzthalomra tenni.

– A meggyfák rendszeres metszését is most érdemes elvégezni, ezzel ugyanis meggátolhatjuk, hogy a felkopaszodó ostorok túl sok tápanyagot vonjanak el a növénytől. A cseresznyefák vezérágát is most vágjuk vissza. Az őszibarack lombozatát is ritkítsuk meg, főként a befelé növő, egymást keresztező és elszáradt vagy beteg ágakat. A metszési sebeket minden esetben kezeljük, ne érje nedvesség, így a kórokozók felszaporodásának is elejét vehetjük – sorolta Lakatos Bertalan.

Ültethetünk cserjét

Hozzátette, ha befejeztük a nyári zöldségek betakarítását, célszerű olyan talajtakaró növényeket telepíteni, mint a lóhere, a tehénborsó, a szójabab vagy a bükköny, azzal a céllal, hogy jövő tavasszal beleszántsuk a földbe. Ezek a nitrogéntermelő növények szerves anyagokkal és tápanyaggal látják el a kerti növényeinket a következő évben, télen pedig gátolják a gyomok terjedését.

Vigyük a fagyérzékeny cserepeseket és kaktuszokat a telelőhelyükre, mielőtt az első kemény fagyok megérkeznek.

– Itt lehet az ideje a szabadgyökerű cserjék ültetésének, így télig még elegendő idejük lesz megerősödni. Ne felejtsük el rendszeresen öntözni őket, különösen akkor, ha nagyon száraz az ősz. Annak érdekében, hogy tavasszal virítsanak a tulipánok, nárciszok és társaik, most kell őket a földbe ültetni. A tulipánhagymákat ajánlatos ültetőkosárba tenni, mert a vakondok is szeretik őket – mondta a Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

Alapos tisztítás

Lakatos Bertalan szerint a kiürült virágcserepeket, edényeket, vetőládákat, alátéteket alaposan meg kell tisztítani, hogy ne maradjon rajtuk növénymaradvány vagy nedves virágföld.

– Ezzel lényegesen megkönnyítjük a saját dolgunkat, egyrészt nem jövőre, az ültetés vagy vetés előtt kell a megszáradt szennyeződéseket levakarni, másrészt elkerüljük az ebből adódó esetleges fertőzéseket az új növények gondozásánál – fogalmazott a szakember, aki szóba hozta a rózsákat is.

A rózsák gyakran idő előtt lehullajtják a leveleiket, amivel nincsen semmi baj. Kivéve, ha azokon fekete vagy rozsdavörös foltok vannak, ugyanis ez azt jelenti, hogy elkaptak valamilyen gombás fertőzést, aminek oka a víz- és tápanyaghiány.

– Ennek elkerülése érdekében trágyázzuk a virágágyást, továbbá minél sűrűbben öntözzük. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy a leveleket ne érje víz, ugyanis az kedvez a gombás fertőzések terjedésének – zárta a tuzséri szakember.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában