gazdaság

2020.09.28. 13:13

Öt és fél milliárdos befektetési jegy

Gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés tőkebefektetéssel: létrejön a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap.

Forrás: KM-archív/Máté János

Fotó: DODO FERENC

– Önkormányzatunk többször bizonyította, hogy befektetőbarát. Az a cél, hogy minél több beruházás készüljön el, mert annak kedvező a vonzata. Elkötelezettek vagyunk az olyan fejlesztések mellett, amelyek növelik a versenyképességünket, ezzel együtt munkahelyeket teremtenek – jelentette ki dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere hétfőn a városháza Krúdy-termében, ahol kihirdették, hogy létrejön a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap. Az összesen 5,5 milliárd forint értékű befektetési jegytől azt várják, hogy még jobban élénküljün a térség gazdasága.

Stratégiai partnerek

– Nagyon fontos esemény a mostani: ahhoz, hogy további befektetők érkezzenek, stratégiai partnerekre van szükség. Az iparfejlesztési alap alkalmas lehet arra, hogy újabb munkahelyteremtő, termelő, szolgáltató cégeket fogadjunk be, illetve a már letelepedett vállalkozásokat támogathatjuk a közös gyarapodás reményében – fogalmazott a városvezető.

A magántőke alap létrehozásában együttműködő partner az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt., Nyíregyháza önkormányzata és a XID Befektetési Zrt., a kezelői teendőket a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. látja el.

Herdon István, a XID Befektetési Zrt. vezérigazgatója, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója és Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Szarka Lajos

– Másfél éve döntöttük el, hogy az önkormányzatokkal vállalkozásfejlesztési tőkealapot létesítünk. Először Debrecennel kötöttünk megállapodást 10 milliárd forintos keretösszeggel: a helyi vállalkozók ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphattak tőkejuttatást – fűzte hozzá dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.

– Azóta Székesfehérvár és Kaposvár is éppúgy stratégiai partner lett, mint most Nyíregyháza. A tőkealap bármely iparági szektorba befektethet, amennyiben a vállalkozás megfelel a finanszírozáshoz szükséges uniós elvárásoknak, kellően innovatív, és fejlődési potenciállal rendelkezik.

Az MFB Csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt. tizennégy éve foglalkozik növekedési fázisban lévő, illetve tőkeigényes beruházás előtt álló kis- és középvállalkozások, zöldmezős projektek fejlesztési célú, valamint nemzetgazdaságilag kiemelt projektek tőkefinanszírozásával.

– Több komponens is kell ahhoz, hogy jól működjön az együttműködés. Kiemelem a nyíregyházi önkormányzat példaértékű hozzáállását, az pedig külön becsülendő, hogy a város is hozzájárul az alaphoz. Az MFB Invest Zrt. 5 milliárd forintos befektetése mellett a nyíregyházi önkormányzat és a XID Befektetési Zrt. egyaránt 250 millió forinttal járul hozzá a közös projekthez, melynek futamideje 12 év. Fontos, hogy az alap befektetései kizárólag magyarországi székhelyű és az országban működő vállalkozások lehetnek – jegyezte meg Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója.

– Ha munka van, akkor minden van – állapította meg Herdon István, a XID Befektetési Zrt. vezérigazgatója. – A Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap olyan gazdálkodó szervezetekbe kíván befektetni, amelyek ingatlanfejlesztéseket valósítanak meg: potenciális autóipari beszállítók vagy a magas hozzáadott értéket előállító iparágak (például gumiipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar) képviselőinek igényeit képesek kiszolgálni.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában