Civil Infó – NEA 2021

2020.09.15. 19:10

Több forráshoz juthatnak a civil szervezetek

Megyénkben példásan magas a pályázati aktivitás, s egyre több pénz áll rendelkezésre.

„Az összejövetel kezdet. Az összetartozás előrehaladás. Az együttműködés siker!” – idézte Henry Ford mondatait kedden a Civil Infó – NEA 2021 című országos tájékoztató rendezvénysorozat nyíregyházi állomásán, a megyeházán Román István kormánymegbízott, rámutatva: a civil és állami szervezetek közötti partnerség az előrelépés kulcsa, az álmok megvalósulásának, a célok elérésének záloga.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a Civilek a Fiatalokért Egyesület szervezte fórumon méltatta a helyi civil szervezetek munkáját és az eredményes társadalmi párbeszédet, majd kiemelte: a civil partnerek nem ritkán megoldandó problémákra hívják fel a figyelmet, s kínálnak rá megoldást, kiváló ötletekkel állnak elő, s ha esélyt kapnak rá, azokat meg is valósítják.

Nagy terhet vállalnak át

– A megyeszékhelyen működő civil szervezetek igen aktívak, jó partnerei a városvezetésnek. A Nyírségi Civilházat üzemeltető Első Nyírségi Fejlesztési Társaság, amelynek jelenleg 230 civil szervezet a tagja, nagyban elősegíti a NEA-pályázatok sikereit, az információk áramlását, az önkormányzat emellett saját forrásból fedezett pályázatokat is kiír. A kormányzat, a civilek és a helyi önkormányzatok együttműködésének eredményei magukért beszélnek – világított rá köszöntőjében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár bemutatta a Civil kézikönyv „frissített”, második kiadását, majd szólt a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), valamint a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázati tapasztalatairól, az összevont és egyszerűsített pályázatokban rejlő, egyre bővülő lehetőségekről. – Hazánkban több mint 60 ezer civil szervezet van, egy részük passzív, alvó állapotban, az aktívak viszont nagy terhet vesznek le munkájukkal az állam válláról. Ebben a megyében példásan magas a pályázati aktivitás, az idén szétosztott 7,7 milliárdos keret jövőre 9,3-ra, 2022-ben pedig 10,5 milliárd forintra nőhet. Az egyszerűsített pályázatokon elnyerhető összeg jövőre 300 ezer forintra nő, és emellett a 10 milliárdos keret mellett ott a Falusi Civil Alap 5 milliárdos forrása – adott betekintést a számok világába a helyettes államtitkár.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában