Nyíregyháza

2020.11.08. 07:00

A mesterszakács és az ő citrusai

Buddha keze megérintette. A nyíregyházi mesterszakács családi házának teraszán több mint tízfajta citrusfélét nevelget.

CitrusfélSzoboszlai Gyula két éve foglalkozik komolyabban a citrusokkal ék a hobbija Szoboszlai Gyula mesterszakácsnak

Fotó: Dodó Ferenc

Sokan ismerik Nyíregyházán, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Szoboszlai Gyula mesterszakácsot, de azt kevesen tudják róla, hogy citrusokat nevel.

Óriás- és kaviárcitrom

– Két éve kezdtem el komolyabban foglalkozni a citrusokkal, és azt kell hogy mondjam, nagyon élvezem a gondozásukkal eltöltött időt. A teljesen zárt, fűthető, szigetelt, speciális lámpával felszerelt teraszunkon nevelek óriás- és kaviárcitromot, pomelót, morót, de a különleges formája miatt a külső szemlélőnek talán a Buddha keze elnevezésű citrusfajta lehet a legérdekesebb – mondta lapunknak a nyíregyházi mesterszakács.

Utóbbi fajtáról elmondta: a termés szokatlan alakja valóban lenyűgöző, illata pedig igen intenzív. A termésektől roskadozó Buddha keze citromfa magával ragadó látványt nyújt. A termés elágazó részei egy kéz ujjaira emlékeztetnek, innen ered a növény neve is. A még apró termés lila, ahogyan növekszik, a színe zöldre vált, éretten pedig erős, élénksárga színe lesz. Egy-egy termés hossza elérheti a 15–30 cm-t is – adott részletes tájékoztatást a citrusféléről Szoboszlai Gyula, s még hozzátette: a mi éghajlatunkon a tartására a dézsás megoldás az ideális.

– Aki télen a lakásban nevelgeti a növényt, az nyaranta kiviheti a kertbe, balkonra, egy félárnyékos helyre, de az év hidegebb szakában elhelyezhetjük a télikertben, vagy ennek hiányában egy fűtetlen helyiségben. A teleltetés hetei alatt ne öntözzük túl a citrusfélét, mert ezt könnyen megsínyli.

A szabadban tartott citrusfát a nyári hónapokban hetente két-három alkalommal öntözzük meg.

– Az öntözések gyakorisága azonban nagyban függ az időjárástól, illetve attól, milyen az adott mikro­klíma. A lényeg, hogy ne hagyjuk a Buddha keze citromfát kiszáradni, mert nem szereti a száraz talajt. A talajra szórt vékony réteg mulcs segít megtartani a nedvességet. A növény fény­igényes, de félárnyékban is szépen fejlődik. Hogy életerős és egészséges legyen, a többi citrusféle esetében is szokásos tápoldatozást javaslom. A Buddha keze kedveli a meleget, érzékeny a fagyra. A kertben tartsuk távol az olyan fekvésű szegletektől, ahol a hideg levegő megrekedhet.

Érzékeny a hőségre

– Arra is figyeljünk oda, hogy az extrém hőségre és szárazságra szintén igen érzékeny.

A növénynek egyetlen jelentősebb kártevője van, mégpedig a citrus aknázómoly, ám megtámadhatja számos más gyakori kártevő is, például a levéltetű.

– A levéltetvek pedig odavonzhatják a hangyákat, amiket szintén tanácsos távol tartani a citrusfélétől – sorolta a hasznos praktikákat Szoboszlai Gyula, aki zárásként megjegyezte: a boltban vásárolt citrusféléknél ezerszer finomabb az, amiket saját maga termeszt.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában