Csenger

2020.11.15. 20:00

Dr. Apáti Ferenc a FruitVeB új elnöke

A csengeri származású szakember szerint az asztalról az vehet fel, aki le is tesz rá.

Dr. Apáti Ferenc szerint egyetlen ágazat sem lehet domináns vagy éppen elnyomott | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Mártonfai Dénes

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a napokban tartotta rendkívüli tisztújító küldöttgyűlését, melynek megtartását Ledó Ferenc elnök szeptember végén bejelentett visszavonulása indokolta. A tisztújító küldöttgyűlés feladata a FruitVeB új elnökének és szükség esetén alelnökének megválasztása volt.

Az elnöki posztért két jelölt indult, dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke és Családi János, a FruitVeB elnökségének tagja. A jelöltek bemutatkozása utáni szavazáson a küldöttgyűlés a csengeri származású, jelenleg a Debreceni Egyetemen oktató dr. Apáti Ferencet választotta a FruitVeB soron következő elnökévé.

Dr. Apáti Ferenc szerint egyetlen ágazat sem lehet domináns vagy éppen elnyomott | Illusztráció: MW-archív

Dr. Apáti Ferencet a rövid és hosszú távú terveiről kérdeztük.

Érdekazonosságon alapuló

– Kollégáimmal és gazdatársaimmal olyan zöldség-gyümölcs ágazatot képzelünk el, melyben döntő többségében magas szakmai, technológiai és műszaki színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő- és feldolgozóüzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit.

Az ágazat működését a magas fokú hatékonyság, a termelés és értékesítés szervezettsége és a piaci szereplők érdekazonosságon alapuló együttműködése jellemzi, amit a magas szintű ágazati koordináció foglal keretbe

– vázolta fel elképzeléseit a szakember.

Hozzátette, a Fruit­VeB igyekszik majd a lehető legmagasabb szinten hozzájárulni az ágazat hatékony, szervezett és transzparens működéséhez szükséges termelési erőforrások (tőke/támogatások, szakképzett munkaerő, szaktudás/háttér, információ), valamint gazdasági és jogi környezet megteremtéséhez.

Névjegy

Dr. Apáti Ferenc: nős, két lánygyermek édesapja; gyümölcstermesztő, családi gazdaság formájában; 2014-óta a Debreceni Egyetemen tanszékvezető egyetemi docens; 2018. június 6-a óta agrárminiszteri tanácsadó dr. Nagy István miniszter megbízásából; a Közös Agrárpolitika munkacsoport tagja. Terméktanácsi tisztségek: 2011-óta az ÉKASZ (Alma Terméktanács) alelnöke; 2012–2014 között a FruitVeB társ­elnöke; 2014–2016 között a FruitVeB felügyelőbizottságának elnöke; 2016–2020 között a FruitVeB alelnöke, 2020. november 5-től a FruitVeB elnöke.

– Ehhez valós, értékteremtő munkát kell végezni, helyünket és szerepünket az ágazaton belül pontosan definiálni kell – nyomatékosított dr. Apáti Ferenc, aki szerint a FruitVeB a teljes hazai zöldség-gyümölcs ágazat és minden termékpályaszegmens érdekében működik, ahol egyetlen ágazat, régió vagy termékpályaszegmens súlya sem lehet domináns vagy éppen elnyomott.

– A termékpálya szereplőin belül az ágazati-szakmai munkában döntéseinket azon élenjáró, versenyképes vállalkozások érdekei mentén hozzuk, amikre az ágazat működése hosszú távon alapozható. A FruitVeB szakmai, szakmaközi szervezet, amiben az ágazati-szakmai döntéseket a szakma érdekei és a szakmai elvek vezérlik a politika érdekei és a politikai elvek helyett. Pártpolitikának semmi keresnivalója a Fruit­VeBben, de még a társadalompolitika szempontjai sem juthatnak érvényre az ágazati szereplők gazdasági-piaci érdekeivel szemben. Tiszteljük a politikát, a szakmapolitikát, a kormányt, a minisztériumot, de ha kell, ütközünk, mert aki sosem mer ütközni, azt nem tisztelik. Az asztalról az vehet fel, aki le is tesz rá – fogalmazott a FruitVeB újdonsült elnöke.

Elmondta, céljuk a szervezet ágazaton és teljes agráriumon belüli súlyának, ismertségének, elismertségének és tekintélyének növelése, beleértve más szakmaközi szervezeteket és a szakpolitikát is. Olyan szervezetet szeretnének építeni, amely az ágazati-szakmai kérdésekben megkerülhetetlen.

Intenzív együttműködés

Hangsúlyosabban szeretnénk részt venni a különböző jogszabályalkotási folyamatokban, növelni kívánjuk a szántóföldi zöldségtermesztők súlyát, ezzel párhuzamosan terveink közt szerepel új szereplők, mint például a csemegekukorica- és zöldborsó-termesztők bevonzása.

– Intenzíven szeretnénk együttműködni az Agrárminisztériummal és egyéb kormányzati szervezetekkel, erősítenénk szakmai kapcsolatunkat más, ágazaton belüli és ágazaton kívüli szakmai szervezetekkel – foglalta össze elképzeléseit dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB új elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában